Sectiile de votare s-au deschis ieri dimineata in Republica Democrata Congo pentru primele alegeri libere desfasurate in aceasta tara in mai bine de patru decenii, relateaza agentiile internationale de presa. Considerate un test de o importanta extrema pentru democratia din Congo, se asteapta ca aceste alegeri sa puna capat unei lungi perioade de lupte interne ce au scindat tara si sa ofere un nou inceput dupa aproape jumatate de secol de domnie despotica. Urnele s-au deschis la ora locala 06:00 /04:00 GMT/, primii care si-au depus buletinele de vot fiind chiar angajatii sectiilor de votare. Zeci de persoane si-au pierdut viata in violentele ce au precedat alegerilor.

Pentru asigurarea bunei derulari a scrutinului, Organizatia Natiunilor Unite a desfasurat cea mai mare misiune a sa de mentinere a pacii, formata din 17.600 de soldati. Si Uniunea Europeana a trimis un contingent de 1.000 de militari , alti 1.000 fiind gata sa intervina din Gabonul invecinat. Candidatul cotat cu cele mai bune sanse in alegerile prezidentiale este chiar actualul sef al statului, Joseph Kabila (35 de ani), el confruntandu-se cu alti 33 de aspiranti, printre care se afla si fosti lideri ai rebelilor impotriva carora el a luptat candva cu mijloace mai putin pasnice.

Dupa obtinerea independentei fata de Belgia, in 1960, Congo (fostul Zair) a fost marcat de decenii de razboaie civile si lovituri de stat. O revolta sustinuta de Rwanda si condusa de tatal lui Kabila, Laurent, l-a indepartat de la putere in 1997 pe liderul corupt Mobutu Sese Seko, insa noi revolte in anii ce au urmat au facut ca tara sa fie divizata in fiefuri ale diversilor ‘’lorzi ai razboiului’’. Joseph Kabila a preluat puterea in urma asasinarii tatalui sau, in 2001, si a negociat o incetare oficiala a raboiului, oferindu-le liderilor rebeli posturi de vicepresedinti. Doi dintre acestia - Jean-Pierre Bemba si Azarias Ruberwa, ii sunt in prezent contracandidati.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.