Magazinele, restaurantele si barurile din Rusia se confrunta cu o criza fara precedent de bauturi alcoolice. Dupa boicotul aplicat vinurilor ieftine din Republica Moldova si Georgia, autoritatile au introdus masuri aspre de pedepsire a celor care comit evaziuni fiscale vanzand bauturi de import falsificate sau neimpozitate.

Comerciantii nu au reusit insa sa aplice la timp noile timbre fiscale pe sticlele de bautura, asa ca intreg comertul de acest tip a intrat intr-o criza profunda. Rafturile dedicate bauturilor alcoolice straine din magazinele rusesti aduc aminte de perioada sovietica. Sunt goale sau completate in graba cu alte marfuri de umplutura, cum ar fi varietati de ciocolata sau vinuri fara alcool din Germania.

Vinurile frantuzesti, italiene sau americane, whisky-ul scotian, ginul englezesc sau tequila mexicana sunt deja raritati. Si nu pentru ca rusii si-au pierdut brusc gustul pentru bautura fina, ci pentru ca toate bauturile alcoolice de import trebuie sa contina noul timbru fiscal cu elemente de siguranta. Criza a aparut pentru ca prima generatie de timbre, lansata anterior, a fost copiata rapid de falsificatori. Fiscul a bagat insa de seama si a introdus un model nou, cu elemente de siguranta suplimentara. Insa... prea tarziu.

Producatorii s-au trezit brusc cu stocuri uriase de bautura pe care nu le puteau vinde. Sticlele marcate cu vechile timbre au fost scoase de la vanzare pe 1 iulie, de teama unor amenzi usturatoare.

Masuri de securitate extreme

Chestiuni birocratice au facut insa ca productia noilor timbre sa decurga cu mult mai lent decat se anticipa. Echipamentele care produc elementele de siguranta costa mii de dolari bucata iar programele de calculator trebuie instalate si certificate de compania Argos, o firma afiliata serviciilor de securitate FSB.
In plus, utilajele respective trebuie tinute inchise in camere speciale, cu anumite dimensiuni, unde temperatura si circulatia particulelor de praf sunt controlate riguros.

Din dorinta de a evita evaziunea fiscala, autoritatile au introdus masuri atat de restrictive incat multi importatori spun ca nici la Craciun s-ar putea sa nu fie capabili sa isi refaca stocurile. Criza bauturilor de import a lovit dur importatorii. Anul trecut acestia adusesera bauturi de 1,2 miliarde de dolari in Rusia, de doua ori mai mult ca in anul precedent.

O vodca ... autohtona

Din fericire pentru amatorii de spirtoase, vodca ruseasca a scapat de noile rigori. Si la aceasta s-au schimbat timbrele, insa ele sunt emise de o alta agentie a statului, care a reusit sa le distribuie in numar suficient inainte de termenul limita, data de 1 aprilie.

Rusii s-au consolat deja cu ideea ca vara aceasta e una a vinului prost si ieftin. E vorba de vin rusesc, care se produce in general din concentrate importate. Multa lume, ramasa fara bauturile straine cu care se obisnuise in ultimul deceniu, si-a adus aminte de o vorba care circula pe vremea premierului Victor Cerniomardin: "Am vrut sa fie mai bine, a iesit... ca de obicei!"


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.