Povestea a inceput la mijlocul luni iulie, dintr-o prostie. Aflat undeva in landul Brandenburg, Muller a vrut, nu se stie din ce motiv, sa scape de niste documente mai mult sau mai putin compromitatoare pentru "subiectul" sau. Ca atare, a tras masina pe dreapta drumului si, scotand din portbagaj un vraf de dosare, a incercat sa le dea foc pe marginea soselei. Ar fi reusit, probabil, daca, ghinion, prin preajma nu ar fi trecut un echipaj al politiei.

Contrariati de comportamentul ciudat al barbatului, teribil de agitat si care privea temator in jur, oamenii de ordine s-au apropiat si au stins focul. Facand abstractie de protestele omului, politistii si-au aruncat ochii pe hartiile ravasite, au cotrobait in portbagajul larg cascat. Surpriza: au descoperit o adevarata biblioteca despre predecesorul Angelei Merkel. Informatiile vizau mai ales legaturile lui Schroder cu mediul de afaceri. Era minutios prezentata activitatea fostului cancelar ca membru in conducerea

Consortiului energetic nord-european, de colaborator al celei mai mari edituri Ringier. S-a dovedit ca Muller, fost agent al serviciilor de informatii, aduna date despre Schroder la cererea altora. Cine sunt acestia urmeaza sa se stabileasca. In orice caz, povestea a starnit multa valva in Germania si printre serviciile speciale. Daca se va decide deschiderea unei anchete, va fi vesel, concluzioneaza "Berliner Zeitung".