In timp ce Consiliul de securitate al ONU cauta ieri un consens pentru o declaratie de condamnare a atacului israelian de marti, asupra unui post ONU din Liban, numarul doi al retelei Al-Qaeda, Ayman al-Zawahri, a avertizat ca gruparea nu va "sta cu mainile in san, privind cum sunt atacati musulmanii in Palestina si Liban".

"Cum putem ramane nepasatori privind bombele care ne ucid copiii?", a lansat al-Zawahri, chemandu-i pe musulmanii din toata lumea sa se ridice la lupta impotriva Israelului. Mesajul a fost difuzat de televiziunea Al-Jazeera, cand la Ierusalim, ministrul israelian al justitiei, Haim Ramon, afirma ca la Roma tara lui a obtinut "autorizatia de a continua ofensiva din Liban pana cand miscarea Hezbollah nu va mai fi prezenta in sudul Libanului si va fi dezarmata".

Interesant, dar tot ieri, cotidianul "Jerusalem Post" scria ca SUA au recomandat Israelului sa desfasoare negocieri cu Libanul privind o posibila retragere a trupelor Tsahal din teritoriile cunscute sub numele de Fermele Shebaa, in cadrul unui acord pe termen lung. Potrivit sursei citate, subiectul a fost dezbatut in ajun de secretarul de stat american Condoleezza Rice, in cadrul discutiilor cu premierul israelian, Ehud Olmert.

"Grava neintelegere"

Incercand sa spulbere toate dubiile, sa clarifice momentele ambigue si sa ordoneze ideile expuse, miercuri, la conferinta internationala de la Roma, seful diplomatiei germane, Frank-Walter Steinmeier, a calificat interpretarea israeliana a rezultatelor consfaturii din capitala italiana, la care si-au dat concursul ministrii de externe din 15 tari ale lumii, plus reprezentanti ai ONU, NATO si UE, drept "o grava neintelegere", insistand pe faptul ca declaratia finala nu indica faptul ca israelienii trebuie sa-si continue ofensiva in Liban. "Voi spune exact contrariul, si anume ca, ieri, la Roma, toti cei prezenti si-au exprimat, fara exceptie, dorinta ca luptele sa fie oprite cat se poate de repede".

Discutii la Damasc

Pe teren insa, dupa o alta noapte si o zi de foc, o racheta a Hezbollah a lovit o uzina chimica din nordul Israelului. Concomitent practic, un inalt responsabil iranian ajungea in Siria pentru a purta discutii legate de conflictul dintre Israel si Hezbollah si care, dupa 16 zile de razboi, a distrus orase, a ucis oameni si a accentuat pericolul extinderii violentelor asupra intregului Orient Mijlociu. Potrivit unui ziar kuweitian, la negocierile de la Damasc este posibil sa asiste inclusiv seicul Hassan Hasrallah, liderul Hezbollah. Reunit in cursul diminetii, cabinetul de securitate al Israelului a decis, cu majoritate de voturi, intensificarea loviturilor aeriene asupra tintelor Hezbollah din Liban. Expertii cred ca, deocamdata, varianta ofensivei terestre nu mai pare agreata.

Imensa popularitate

Pe acest fundal, presedintele Libanului, Emi Lahoud, a declarat intr-un interviu acordat presei ca Israelul nu va putea dezarma Hezbollah cu ajutorul fortei. "Indiferent de actiunile Israelului, nu va reusi sa-si atinga obiectele. Israelul nu a provocat decat daune si pagube", a subliniat liderul de la Beirut, indemnand din nou la demararea de negocieri.

De altfel, intr-un interviu publicat ieri de cotidianul german "Die Spiegel", Lahoud a acuzat Israelul ca a distrus Libanul si comunitatea internationala de faptul ca nu intreprinde nimic concret pentru a pune capat situatiei create. Hezbollah, adauga el, "se bucura de o imensa popularitate in Liban, pentru ca a eliberat tara noastra". Nu este o organizatie mare, dar "pretutindeni in lumea araba se poate auzi: Hezbollah apara onoarea arabilor", a subliniat presedintele libanez.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.