Belgradul vrea totul cu exceptia independentei, iar Pristina vrea doar independenta, spune negociatorul Marti Ahtisari Prima runda de negocieri directe sarbo-albaneze in privinta statutului provinciei Kosovo s-a incheiat fara ca cele doua parti sa poata ajunge la o intelegere concreta.

Negociatorul ONU pentru Kosovo, Marti Ahtisari, a sintetizat cel mai bine pozitiile exprimate la Viena de liderii politici de la Belgrad si Pristina.

"Partile raman in conflict. Belgradul vrea totul cu exceptia independentei, iar Pristina vrea doar independenta", a spus Marti Ahtisari.

Premierul Serbiei, Vojislav Kostunica, a tinut la Viena un discurs lung in care a incercat sa explice partii albaneze in ce consta autonomia largita oferita de Belgrad.

Serbia ofera o larga autonomie, albanezii o resping

Kosovo ar urma sa se autoguverneze si sa-si pastreze institutiile actuale: parlament, guvern, presedintie.

Serbia va reprezenta Kosovo doar in probleme internationale, in protectia granitelor si in domeniul vamal. Kosovo va fi insa demilitarizat, potrivit premierului Serbiei.

La aceste explicatii, presedintele Kosovo, Fatmir Sejdiu, a reafirmat dorinta albanezilor kosovari ca pana la sfarsitul anului sa traiasca intr-un stat independent.

"Amanarea unei decizii clare privind independenta Kosovo ar putea afecta stabilitatea si pacea", a spus presedintele Sejdiu.

Independenta pana la sfarsitul anului

Liderul opozitiei albaneze din Kosovo, Veton Suroj - membru in delegatia kosovara, a declarat ca "sugestiile Belgradului sunt departe de realitate" si ca in opinia sa "nici nu exista o baza de discutie".

Fatmir Sejdiu a reafirmat dorinta albanezilor kosovari sa traiasca intr-un stat independent

La randul sau, premierul Serbiei, Vojislav Kostunica, spune ca Serbia este un stat democratic si ca este inacceptabil sa i se ia 15 % din teritoriu pentru a se forma un alt stat.

Presedintele Serbiei, Boris Tadic, s-a aratat si el dezamagit: "Delegatia albaneza nu a aratat disponibilitate pentru dialog. Noi am venit sa negociem dar din partea albanezilor nu am auzit altceva decat cereri ultimative pentru independenta", spus seful statului sarb.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.