24 Iulie 2006 , de Alexandra Mihai in International
Escaladarea violentelor in Orientul Mijlociu a pus pe jar diplomatia mondiala. Dupa ce Italia a anuntat organizarea unei conferinte la Roma pentru a discuta posibilitatea incheierii unui armistitiului, Rusia a venit si ea cu o completare. Moscova considera ca la intalnire, care ar trebui sa aiba loc la Roma sau la Beirut, trebuie sa participe toti ministrii de Externe ai marilor puteri ale lumii, alaturi de cei ai tarilor apropiate zonei de conflict.
Secretarul american de Stat, Condoleezza Rice, si-a confirmat deja participarea la conferinta din capitala italiana, care va avea loc miercurea viitoare. Dar, in opinia Moscovei, la summitul ministerial ar trebui sa mai participe si Marea Britanie, Franta, Libanul, Arabia Saudita si Egiptul, precum si reprezentanti ai Natiunile Unite, ai Uniunii Europene si ai Bancii Mondiale.

Nici Guvernul italian si nici Kremlinul nu au mentionat Siria si Iranul pe lista invitatilor. Participarea Israelului a fost si ea lasata sub semnul intrebarii, un reprezentat al Ministerului de Afaceri Externe de la Roma declarand ca nu se stie daca intalnirea va beneficia de prezenta israeliana. Intre timp, Comisia Europeana a facut un apel catre toti membrii Uniunii sa trimita Libanului cat mai multe medicamente, echipamente de protectie, corturi si provizii, iar Franta a afisat sambata o pozitie foarte ferma, cerand Israelului sa puna capat de urgenta ofensivei militare. In pofida intentiilor pacifiste ale europenilor, secretarul american de stat c a declarat ca un armistitiu total in acest moment ar fi o falsa promisiune, care nu ar putea pune capat crizei.

Condoleezza Rice se afla in Orientul Mijlociu

Presedintele american, George W. Bush, si secretarul de Stat Condoleezza Rice s-au intalnit, ieri cu diplomati din Arabia Saudita pentru a discuta situatia din Orientul Mijlociu. Condoleezza Rice va pleca apoi in Israel si in Teritoriile Palestiniene, pentru a se intalni cu liderii locali, premierul israelian Ehud Olmert si presedintele palestinian Mahmoud Abbas.

Oficialul american va discuta cu cei doi despre rezolvarea conflictelor israeliano-palestinian, pe de o parte si israeliano-libanez, pe de alta parte. Casa Alba a reiterat dreptul Israelului de a se apara si a declarat ca nu exista alta cale decat combaterea gruparii Hezbollah si a tarilor care o sustin, Siria si Iran. Dupa turneul in Orientul Mijlociu, Condoleezza Rice va participa, la Roma, la o conferinta internationala pe tema conflictului din Liban si a efectelor asupra nocive asupra acestei tari. Condoleezza Rioce a sosit ieri in Orientul Apropiat, incercand astfel sa dezamorseze tensiunile din regiune. Vizita sa are loc in contextul intensificarii confruntarilor armate, dar si a activitatii diplomatice.

Ca si in alte randuri, Statele Unite par a adopta o pozitie sensibil diferita de cea a europenilor. Ministrul de Externe al Statelor Unite, Condoleezza Rice, a sugerat ca solutia actualei crize nu este o incetare a focului, care, crede ea, nu ar fi decat o falsa promisiune. "O incetare a focului care sa nu insemne decat o revenire la situatia de dinainte ar fi o promisiune falsa. Nu ar fi decat o garantie pentru continuarea violentelor. Trebuie deci sa cream conditii pentru stabilitate si pace de durata", a mai spus Rice. E nevoie, crede Rice, de o solutie care sa rezolve fondul problemei. Iar fondul problemei ar fi, in opinia sa, prezenta armata a Hezbollah in sudul Libanului si ajutorul de care miscarea se bucura din partea Iranului si Siriei.

Demersurile diplomatice cu privire la criza din Orientul Apropiat au luat un nou avant. Emisari din alte trei tari europene aflandu-se in vizita in regiune. La Cairo, ministrul francez de Externe, Philippe Douste-Blazy, a avertizat ca acest conflict ar putea duce la distrugerea statului libanez. In opinia sa, declararea incetarii focului este esentiala. La randul sau, adjunctul ministrului britanic de Externe, Kim Howells, care se afla la Beirut, a criticat atacurile israeliene, accentuand pe faptul ca foarte multi civili, inclusiv copii, si-au pierdut viata. Ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a spus la randul sau ca, la ora actuala, prioritara este calmarea situatiei si crearea condfitiilor pentru un acrod de incetare a focului. In ciuda acestor declaratii imperative, diplomatia nu reuseste sa faca nici un progers, fiind de fapt marcata de disensiunile din sanul comunitatii internationale.

Armata statului evreu a ocupat un sat din Liban

Aviatia israeliana a bombardat ieri noapte orasele libaneze Beirut si Saida. Atacurile s-au soldat cu ranirea a patru persoane aflate intr-un lacas de cult, lovit de doua rachete israeliene. In cursul serii de sambata, armata israeliana a preluat controlul unei mici localitati din sudul Libanului, Marun-Al-Ras. Confruntarile de ieri, de la granita israeliano-libaneza, s-au soldat 9 morti: cinci civili libanezi, doi combatanti Hezbollah si doi soldati israelieni. Armata israeliana a anuntat ca are doar doua optiuni pentru a-i elimina pe teroristi: ori sa trimita trupe la sol, ori sa le bombardeze pozitiile cu aviatia. Ordinul de evacuare a civililor a fost anuntat prin mesaje inregistrate si prin intermediul liderilor locali.

Ultimatumul a venit la cateva ore dupa ce un convoi militar, format din 12 vehicule blindate si buldozere, a patruns citeva sute de metri spre interiorul Libanului. Incursiunea terestra a fost o replica la atacurile Hezbollah. 132 de rachete ale gruparii siite au lovit localitatile Kiriat Shmona, Carmiel, Nahariya si Safed, de la granita cu Libanul. 20 oameni au fost raniti, dintre care trei se afla in stare grava.

Antenele televiziunilor libaneze, distruse de bombe

Fortele israeliene au distrus mai multe statii de transmisie ale unor posturi de televiziune si companii de telefonie mobila din Liban. Imagini cu bombardamentele au fost difuzate de alte televiziuni libaneze, ramase inca in functiune. Potrivit politiei, este complet inoperabil releul care deservea postul national Tele Liban si alte posturi tv si radio particulare. Printre tintele raidurilor s-au aflat si televiziunile LBC si Future TV, care apartin familiei Hariri, si care sunt instalate in nordul Libanului.

Bombardamentele israeliene au distrus complet antenele de transmisie si au provocat uriase incendii la instalatii. Deocamdata nu se stie daca tirurile au fost lansate de aviatia sau de marina israeliana. In ultimele zile au fost vizate si alte antene de televiziune din estul sau sudul Libanului. Sambata trecuta, fortele israeliene au distrus radarele armatei libanaze, instalate pe litoral.

Israelul ar putea mobiliza mai multe trupe

Israelul va trimite mai multe trupe in sudul Libanului pentru a distruge pozitiile Hezbollah, a anuntat postul de radio al Armatei. Oficiali ai statului evreu au precizat ca nu intentioneaza declansarea unei ofensive terestre de anvergura, dar ca se vor mentine pe pozitii pana la interventia unei forte multinationale de mentinere a pacii. Raidurile efectuate azi-noapte s-au soldat cu cel putin doi morti de partea libaneza. La cateva ore dupa ce fortele israeliene au ocupat un sat de pe teritoriul Libanului, cel putin 7 bombe au fost lansate in Beirut in timp ce avioanele de lupta survolau suburbiile din sud. Atacurile au distrus si o parte din orasul port Sidon, iar in valea Beeka trei fabrici, o casa si mai multe poduri au fost rase de pe fata pamantului. Armata israeliana a anuntat ca are doar doua optiuni pentru a-i elimina pe teroristi: ori sa trimita trupe la sol, ori sa le bombardeze pozitiile cu aviatia.

Sute de mii de libanezi si-au parasit locuintele

Sute de mii de civili au parasit deja sudul Libanului dupa 11 zile de bombardamente israeliene. Ieri seara, armata statului evreu a avertizat populatia din zece sate si orase libaneze din apropierea granitei cu Israelul sa-si paraseasca locuintele. Oamenii sunt inspaimantati si dezorientati si spera ca vor primi sprijin international. Din cauza bombardamentelor israeliene, pana acum peste cinci sute de mii de libanezi si-au parasit locuintele. Multora insa le este frica sa iasa din case in lipsa unei escorte militare si au cerut protectia Natiunilor Unite. Mii de femei si copii locuiesc in conditii precare si se plang ca nu primesc nici un fel de ajutoare.Coordonatorul ONU pentru situatii de urgenta, Jan Egeland, a plecat spre Beirut pentru gasirea solutiilor de prevenire a unei crize umanitare tot mai iminente. El a cerut deblocarea de urgenta a sumei de 100 de milioane de dolari necesare pentru ajutorarea sinistratilor.

Jan Egeland a facut un apel catre comunitatea internationala pentru a pune la dispozitie suficiente resurse pentru a putea oferi asistenta medicala, alimente si apa sutelor de mii de civili libanezi refugiati.Egeland va ajunge in capitala libaneza astazi, iar marti se va deplasa in Israel. Oficialul ONU intentioneaza sa convinga atat autoritatile de la Ierusalim, cat si pe cele de la Beirut de necesitatea crearii unor culoare sigure de evacuare a civililor, ferite de bombardamente.

Israelul cere retragerea Hezbollah

Israelul vrea retragerea Hezbollah la 20 de kilometri de frontiera, a anuntat, ieri, ministrul Justitiei, Haim Ramon. Potrivit ministrului, in prezent nu sunt desfasurate operatiuni terestre majore comparabile cu cele lansate in 1982, cand armata israeliana a invadat Libanul si a ajuns la Beirut. "Vrem sa smulgem radacinile Hezbollah, dar in mod prudent, pentru a evita pierderile de vieti omenesti in randul soldatilor israelieni", a declarat Ramon.

Ministrul a avertizat ca pentru Israel nu mai exista civili in sudul Libanului, pentru ca fara nici o indoiala toti au plecat catre Beirut sau Saida, in urma apelurilor lansate de fortele israeliene. Pe de alta parte, statul evreu a estimat ca peste jumatate din populatia din nordul Israelului a parasit zona de teama rachetelor lansate de Hezbollah. Cei ramasi in casele lor au fost avertizati sa stea in bunkere. Armata a precizat ca peste 15 civili evrei au fost ucisi in urma celor 1100 de rachete trase de Hezbollah.

Damascul este gata sa discutecu Washingtonul pentru rezolvarea crizei din Liban

Siria este gata sa deschida un dialog cu Statele Unite ale Americii pentru rezolvarea crizei din Liban, a declarat sambata adjunctul ministrului sirian pentru afaceri Externe, Faisal Mukdad, pentru canalul de televiziune american Sky News.Damascul este gata sa ajute la rezolvarea crizei actuale daca Washingtonul incearca sa rezolve alte probleme in regiune, in special cea a teritoriilor ocupate de Israel, a afirmat oficialul sirian pentru postul de televiziune. "Suntem in continuare gata sa avem un dialog cu Washingtonul.

SUA, nu numai ca nu discuta cu Siria, dar ii impiedica si pe altii sa aiba un dialog cu Damascul’’ a afirmat el. "Dorim un dialog bazat pe respect, interese comune, fara a da indicatii, si suntem gata sa ne oferim ajutorul daca SUA sunt gata sa ajute la rezolvarea, nu doar a acestei probleme, ci a problemelor in general’’, a subliniat Faisal Mukdad.

‘’Suntem de parere ca nu va exista o solutie la criza actuala din Orientul Mijlociu fara a fi rezolvate intr-o maniera globala toate problemele grave din regiune’’, a mai spus el. Presedintele american George W. Bush a denuntat din nou sambata Siria si Iranul pentru rolul lor in conflictul din Liban, acuzand Damascul si Teheranul ‘’ca ameninta intreg Orientul Mijlociu’’.

Militantii palestinieni neaga incetarea violentelor

Oficialii palestinieni sustin ca gruparile militante nu vor mai lansa atacuri asupra statului evreu, daca armata israeliana va pune capat ofensivei din Fasia Gaza. Potrivit acelorasi surse, acordul unilateral de incetare a violentelor a intrat in vigoare la miezul noptii. Trei grupari palestiniene au negat insa armistitiul. Potrivit oficialilor palestinieni, incetarea focului a fost decisa in orasul Gaza, in cadrul unor intrevederi ale presedintelui Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, cu premierul Ismail Haniyeh.

La discutii au participat si mai multe grupari militante, printre care Hamas si Jihadul Islamic. Incetarea focului este destinata sa puna capat ofensivei israeliene lansate in Fasia Gaza in 28 iunie, la trei zile dupa rapirea caporalului evreu, Gilad Shalit, de catre militantii palestinieni. Trei grupari militante palestiniene, Brigazile Martirilor Al Aqsa, Jihadul Islamic si Hamas, au negat incheierea armistitiului si au declarat ca rachetele lansate asupra Israelului nu au fost altceva decat un raspuns la agresiune.

Ample proteste la Londra, Paris, Amsterdam, Sydney si Makassar

Atacurile armatei israeliene, soldate cu moartea a sute de civili libanezi, au provocat numeroase manifestari de protest in marile orase ale lumii. La Londra, Amsterdam, Paris sau Sydney, mii de oameni au iesit in strada pentru a condamna atat interventia militara, cat si atitudinea pe care propriile guverne o au fata de conflictul din Orientul Mijlociu. In Marea Britanie manifestantii au denuntat refuzul Londrei si al Washigtonului de a condamna ofensiva Israelului si au cerut incetarea imediata a violentelor. Strazile capitalei britanice si ale celei franceze au fost impanzite de oameni revoltati, inarmati cu steaguri libaneze si pancarte cu mesaje de condamnare a "crimelor Israelului".

Politia londoneza a estimat ca la manifestatie au participat peste 7 mii de oameni. "Ce vrem? Pace! Cand o vrem? Acum!" au scandat protestatarii. Alte mii de persoane au marsaluit pe strazile oraselor britanice Birmingham, Manchester, Sheffield, Newcastle si Glasgow. O mare parte a furiei demonstrantilor britanici s-a indreptat spre seful guvernului, Tony Blair, acuzat de pasivitate in rezolvarea crizei din Orientul Mijlociu. Si miile de australienii iesiti pe strazile din Sydney au reprosat autoritatilor sprijinul acordat politicii israeliene. Si la Amsterdam si Paris au avut loc manifestatii similare, la care oamenii au criticat politica agresiva a Israelului impotriva palestinienilor si lovitura chirurgicala data Libanului in ultimele 11 zile.

Organizatorii marsurilor au promis ca vor iesi pe strazi si in zilele urmatoare, pana la incetarea violentelor. Mii de musulmani au protestat, ieri in cel putin doua orase ale Indoneziei pentru a protesta impotriva ofensivelor lansate de armata israeliana in Liban si in teritoriile palestiniene, a anuntat mass-media indoneziana. Aproximativ 3.000 de persoane au manifestat in orasul Makassar, din insula Célèbes, facand apel la jihad (razboiul sfant) in teritoriile palestiniene si la instaurarea unui ‘’califat’’, dupa cum a transmis agentia oficiala Antara. In timpul manifestatiei, protestatarii au ars drapele israeliene si americane. In insula Bornéo, in orasul Palangkaraya, circa 150 de persoane au manifestat impotriva actiunilor armatei israeliene, la apelul partidului musulman Justitie si Prosperitate (PKS).

Presedintele indonezian Susilo Bambang Yudhoyono a transmis vineri o scrisoare secretarului general al ONU, Kofi Annan, prentru a-i propune participarea armatei indoneziene la o forta de stabilizare a Natiunuilor Unite in Liban. Indonezia, cea mai mare tara musulmana din lume, a deplans de mai multe ori in ultimele zile raidurile israeliene in Liban. Acestea au continuat duminica dimineata avand ca tinte antenele de telecomunicatii.

SUA accelereaza o livrare de bombe Israelului

SUA au accelerat - la cererea Israelului - livrarea unei comenzi de bombe cu ghidaj de precizie, a informat - sambata - cotidianul The New York Times, citand responsabili americani care au preferat anonimatul. Ei au refuzat sa furnizeze detalii asupra importantei livrarii. Cotidianul estimeaza ca aceasta revelatie risca sa irite guvernele arabe si alte tari, putand crea impresia ca SUA ar ajuta campania de bombardamente israeliene asupra Libanului, ceea ce ar atrage comparatia cu eforturile Iranului de a inarma si aproviziona Hezbollah.

Potrivit surselor intervievate de The New York Times, munitiile trimise de Washington fac parte dintr-un contract de vanzare/cumparare de arme de mai multe milioane de dolari, semnat anul trecut de SUA cu Israelul. Dar cererea Israelului de a se accelera livrarea bombelor cu ghidaj laser este considerata ‘’neobisnuita de unii responsabili militari si ar putea indica faptul ca Israelul are inca o lista lunga de tinte pe care vrea sa le bombardeze’’ , adauga The New York Times.
Cronica Romana

Sursa: Cronica RomanaTe-ar putea interesa si:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Twitter

Aboneaza-te la 9AM sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Marii lideri ai lumii planuiesc o conferinta de pace.


Ultima ora din International pe 9AM