Comisia Europeana a respins ieri o propunere avansata de Germania si Austria pentru modificarea modului de colectare a taxei pe valoarea adaugata (TVA) destinata combaterii fraudelor

Decizia ar putea face mai dificila incheierea unui acord destinat modernizarii sistemului de impozitare a vanzarilor la nivelul Uniunii Europene, avand in vedere ca autoritatile germane considera propunerea privind TVA o conditie pentru acceptarea reformelor in domeniu.

Potrivit mecanismului avut in vedere de Germania si Austria, responsabilitatea pentru plata TVA ar reveni companiei de la capatul lantului de furnizori, pentru a pune capat fenomenului de disparitie a firmelor fara plata taxelor datorate.

Reprezentantii executivului UE considera insa ca derogarile solicitate de cele doua state au un caracter mult prea general si nu respecta principiul conform caruia orice scutire trebuie sa aiba "o destinatie precisa, restrictionata si proportionata", potrivit purtatorului de cuvant al Uniunii in domeniul fiscal, Maria Assimakopoulou.

Pentru a rezolva problema, trebuie sa modificam directiva referitoare la TVA, masura care nu a fost solicitata de statele membre. Adoptarea unui amendament necesita consultarea Parlamentului European si un acord unanim al guvernelor UE, a mai spus Assimakopoulou.

Sursa: Curentul.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.