In traditionalul sau mesaj radiodifuzat in fiecare sambata, presedintele Viktor Iuscenko a declarat ca, daca situatia o va impune, va recurge la dreptul de dizolvare a parlamentului si convocarea de alegeri anticipate.
Potrivit unui ultim sondaj de opinie, in cazul unui nou scrutin, Partidul regiunilor ar obtine 39 la suta din sufragii, comparativ cu 32,1 procente inregistrate de alianta proprezidential "Ucraina noastra" impreuna cu Blocul Iulia Timosenko.
"Cred insa ca organizarea de noi alegeri constituie o placere prea costisitoare pentru tara. Noua campanie electorala nu va face decat sa intareasca apatia societatii, sa franeze aderarea noastra la OMC, sa stopeze procesul de adoptare a bugetului pentru anul urmator", a spus Iuscenko. Dar, s-a grabit el sa adauge, "voi proceda ca atare doar daca voi fi obligat, daca parlamentul, liderii fortelor politice, fiecare deputat nu va ajunge sa constientizeze propria lui responsabilitate in fata Ucrainei".

Sper totusi, a continuat el, "ca politicienii vor da dovada de intelepciune si vor gasi un compromis pana la 25 iulie, cand, potrivit Constitutiei, presedintele poate dizolva un parlament ineficient, incapabil sa formeze un nou guvern", a tunat Iuscenko. In cele 50 de zile care au trecut de la prima reuniune a Radei, a spus el, "cetatenii tarii au vazut doar niste lideri de fractiuni care lupta pentru portofolii si se santajeaza unii pe altii. Este o rusine sa vezi cum organul legislativ al tarii se transforma intr-un show de maidan". Intre timp, un ultim sondaj de opinie acorda sanse sporite Partidului regiunilor si liderului acestuia, Viktor Ianukovici, creditat cu 31,1 la suta din intentiile de vot. Principalii lui adversari, Iulia Timosenko si Viktor Iuscenko, au primit un indice al increderii de 18,4 si, respectiv, 9,8 procente.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.