Sute de tone de mercur provenind din Spania contamineaza riurile, recoltele, solurile si apa a milioane de persoane din India, scrie "El Mundo".

Prin intermediul intreprinderii publice Minas de Almaden y Arrayanes (Mayasa) s-a transformat in principalul exportator al mineralului ce contine o periculoasa neurotoxina in aceasta tara asiatica, unde ONG si cercetatorii stiintifici independenti acuza autoritatile spaniole ca le-au transformat teritoriul intr-un "cos de gunoi toxic". Vinzarile de mercur spaniol se fac prin intermediari de la Singapore. in final ajung la intreprinderile indiene care au o lunga istorie in ceea ce priveste abuzurile impotriva mediului.

Diferite studii au demonstrat ca ingestia de mercur, chiar si in doze mici, afecteaza grav sistemul nervos, rinichii si ficatul, produce malformatii la fetusi si, in cazuri foarte grave, poate provoca boli mentale sau moartea. "Studiile demonstreaza ca mercurul provenit din Spania si alte tari a contaminat reteaua alimentara prin intermediul apei.

Fara indoiala ca acest lucru afecteaza populatia, dar este imposibil de stiut numarul exact de victime", asigura Ravi Agarwal, director al organizatiei indiene Toxic Link, care militeaza pentru suspendarea exporturilor. intreprinderea Mayasa, ale carei mine sint cele mai vechi din lume, a incheiat extragerea mineralului contaminator in 2002, dar mai are inmagazinat. Metalul, considerat o "amenintare mondiala" de catre Programul de mediu ambiant al ONU, se vinde mai ales in tarile sarace, cum ar fi India, Columbia, Brazilia sau Iran, unde nu exista controale si legi care limiteaza folosirea sa. O mare parte din acesta ajunge sa contamineze aerul si riurile comunitatilor care nu au cunostinta de existenta acestuia.

Presiunea internationala a facut ca Uniunea Europeana sa interzica exporturile de mercur incepind din 2011. tarile care il comercializeaza au din acest moment doua optiuni: sa stocheze mercurul de care dispun sau sa-l vinda in strainatate inainte de a intra in vigoare noua legislatie. Finlanda sau Olanda au optat pentru prima optiune, Spania pentru a doua, mai scrie "El Mundo".


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.