Ministrii de externe de la Bucuresti si Kiev se intalnesc pe malul Marii Negre

Ungureanu si Tarasiuk se intalnesc maine la Odessa, subiectele cu cea mai mare miza in relatia bilaterala fiind delimitarea Platoului Continental la Marea Neagra si conflictul inghetat din Transnistria. In cazul primului subiect este putin probabil ca Ucraina sa fie gata de compromis in viitorul apropiat. Pe tema Transnistriei, Kievul este capabil de surprize mari, insa acest capitol al relatiei bilaterale va face obiectul unei analize in editia de maine a cotidianului "Gardianul".

Ministrul de externe Mihai-Razvan Ungureanu si omologul sau ucrainean Boris Tarasiuk vor avea maine, la Odessa, prima runda de negocieri din seria stabilita de presedintii celor doua state la inceputul lunii trecute.

Potrivit unui comunicat al MAE, aceasta runda de negocieri a fost precedata de o consultare preliminara a sefilor celor doua diplomatii, desfasurata tot la Odessa pe 24 iunie.

Agenda convorbirilor de maine va cuprinde: delimitarea Platoului Continental si a zonelor economice exclusive ale Ucrainei si Romaniei in Marea Neagra, proiectul ucrainean al canalului de mare adancime Dunare-Marea Neagra, colaborarea romano-ucraineana privind asigurarea drepturilor persoanelor apartinand minoritatii romane din Ucraina, respectiv minoritatii ucrainene din Romania, precum si evolutii in reglementarea conflictului transnistrean.

Comunicatul ministerului precizeaza ca obiectivul celor doua runde de negocieri romano-ucrainene il reprezinta "clarificarea pozitiilor celor doua state asupra subiectelor sensibile ale agendei bilaterale, in vederea obtinerii unor solutii constructive, de compromis". Urmatoarea intalnire intre cei doi ministri va avea loc la Mamaia.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.