In ajunul summitului G8, de la Sankt-Petersburg, vicepremierul rus si ministru al apararii, Serghei Ivanov, a prezentat la Moscova asa-numita "Carte alba" in domeniul neproliferarii armelor de distrugere in masa - nucleara, chimica si biologica. In acest context, el a declarat ca Rusia dispune de informatii potrivit carora, in urma cu cativa ani, o firma ucraineana a livrat peste hotare 12 rachete balistice cu raza lunga de actiune.

"Firma Progress, filiala a intreprinderii Ukrspeteksport a furnizat, in perioada cuprinsa intre anii 2000 si 2001 sase rachete balistice X-55 in China si un numar similar din aceeasi categorie de proiectile in Iran", a lansat Ivanov. Potrivit explicatiilor lui, sunt rachete de conceptie sovietica capabile sa zboare peste 1.000 de kilometri. Este cea mai grava incalcare a regimului de control asupra tehnologiilor de racheta, unde Ucraina este parte semnatara", a anuntat oficialul moscovit.

Ivanov s-a grabit sa precizeze ca in acest caz a fost deschisa, in Ucraina, o urmarire penala si au fost instiintate organele internationale de specialitate. Se cunoaste, a spus ministrul, numele companiei off-shore prin care au fost efectuate platile in aceasta afacere ilegala. Kievul nu a comentat afirmatiile ministrului Ivanov. Oricum, responsabilii ucraineni au alte dureri de cap. Potrivit presei electronice kievene, seful biroului juridic al blocului proprezidential "Ucraina noastra", deputatul Roman Zvarici, ar fi cerut institutiilor abilitate ale statului sa intreprinda masurile legale pentru interdictia Partidului regiunilor. De ce? Pentru ca, explica Zvarici, "prin actiunile ei, respectiva formatiune politica intentioneaza, de fapt, o ocupare fortata a Radei supreme", nu respecta prevederile legislatiei in privinta activitatii partidelor politice. Intre timp, parlamentul Ucrainei nu a putut nici ieri sa se reuneasca, sala de sedinte aflandu-se in continare sub asediul deputatilor "regionali".

Prin urmare Iulia Timosenko, a carei candidatura la functia de prim-ministru urma sa fie votata "la pachet" cu cea de presedinte al Radei, intentie de la care a pornit intreaga nebunie, va mai trebui sa astepte pana sa-i reia locul la carma guvernului. Ieri, inainte de a pleca la campionatul mondial de fotbal, presedintele Viktor Iuscenko i-a convocat pe liderii "portocalii" care, ulterior, nu au exclus un dialog cu opozitia.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.