Bilantul victimelor lasate in urma de devastatorul val seismic care a ravasit mai multe tari din sudul si sud-estul Asiei continua sa creasca nemilos, cifra oficiala inregistrata ieri depasind pragul de 290.000 de morti. Saltul s-a produs dupa ce autoritatile de la Jakarta au stabilit bilantul victimelor din Indonezia la 237.071 de morti si disparuti. Dintre acestia, 127.774 sint inca pe listele de disparuti, dar, desi nu mai exista speranta ca ei sa fie gasiti in viata, autoritatile nu-i pot considera oficial decedati decit dupa un an.
Exceptiile - supravietuitorii care abia acum reusesc sa revina acasa - sint rare, insa intens mediatizate asa cum este si cazul indienilor care s-au ratacit in mijlocul junglei.

Noua supravietuitori ai valurilor seismice de la 26 decembrie au fost descoperiti dupa 38 de zile de la catastrofa, intr-o jungla din sudul arhipelagului indian Andaman. Cind valurile au lovit insula, grupul a fugit pe o colina unde si-a ridicat adaposturi si a ramas citeva zile, pina sa se incumete sa coboare pe plaja, dupa ajutor. "Au cutreierat insula in lung si in lat, pina s-au ratacit in jungla. Se odihneau putin, apoi o luau de la capat", a povestit Hussain.

Ajutor intre primitivi

Cei cinci barbati, doua femei si doua fete, toti membri ai unui trib primitiv, au spus ca au supravietuit pe insula devastata hranindu-se in tot acest timp doar cu nuci de cocos si cu vinat. Cel mai virstnic supravietuitor din grup avea 65 de ani, iar cel mai tinar, doar 11. "Erau in padure cind i-am vazut. Au fugit spre noi, fara sa spuna un cuvint. Pareau fericiti, dar nu au reactionat nici plingind, nici chiuind de bucurie", a povestit seful echipei care i-a gasit. Ei au reusit sa supravietuiasca gratie intilnirii providentiale cu un baiat dintr-un alt trib primitiv de pe insula, care le-a aratat cum sa faca rost de hrana si, mai important, cum sa aprinda focul cu betisoare pentru a gati mistretii vinati.
Doi dintre supravietuitori au fost spitalizati pentru deshidratare, iar ceilalti au fost dusi intr-o tabara de recuperare. Supravietuitorilor le este greu acum sa isi reia viata, pentru ca valurile le-au maturat satele. Valurile seismice au ucis cel putin 10.749 de persoane in India, alte 5.640 fiind in continuare date disparute. Majoritatea victimelor provin dintre locuitorii arhipelagului Andaman si Nicobar, insule care sint zguduite inca de replici ale cutremurului din 26 decembrie, ultima dintre ele - cea de-a 205-a! -, cu magnitudinea 5 pe scara Richter, fiind inregistrata miercuri.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.