Cu doua saptamani inaintea summitului G8 - Grupul celor opt state puternic industrializate, din care fac parte Canada, Germania, Franta, Italia, Japonia, Marea Britanie, Statele Unite si Rusia -, reuniune prevazuta pentru 25 iulie, la Sankt-Petersburg, ministrii de externe ai acestui club elitist s-au adunat ieri la Moscova pentru definitivarea ordinii de zi. Principalele subiecte ale discutiile au fost dosarul nuclear iranian, situatia din Kosovo, care nelinisteste in mod deosebit Kremlinul, neproliferarea armelor de distrugere in masa, precum si evolutia lucrurilor din Irak, Afganistan si Sudan.

Separat au fost analizate ultimele evenimente din Orientul Mijlociu si aspecte ale luptei impotriva terorismului. In privinta crizei iraniene, G8 a cerut regimului de la Teheran ca in decurs de o saptamana sa formuleze "un raspuns clar si substantial" la propunerile care i-au fost lansate de comunitatea internationala pentru iesirea din impas si identificarea unei solutii general valabile. "Suntem dezamagiti de absenta unui raspuns oficial la ofertele celor sase. Speram ca el va fi formulat la reuniunea din 5 iulie cu Javier Solana", au declarat ministrii G8 intr-un comunicat.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.