Daca, pina acum, s-au luat in considerare teorii care se inscriu in limitele "stiintei normale", exista si un grup de cercetatori ceva mai non-conformisti care propun o cu totul alta abordare. Mai exact, este vorba de citeva teorii care, nu cu mult timp in urma, erau considerate de domeniul SF si ...tratate ca atare, adica ignorate.

Cercetatorii din domeniul ingineriei pamintului - un domeniu, inca, foarte nou si controversat - au venit cu propuneri "fanteziste", pentru a rezolva problema incalzirii globale. Printre ele, amintim: construirea pe orbita Pamintului, a unui scut format din oglinzi, fiecare de circa 60 cm latime,dar extraordinar de subtiri, care sa reflecte razele solare. O alta varianta ar fi modificarea structurii oceanelor, astfel incit acestea sa absoarba cit mai multe gaze cu efect de sera.

Nici "pescuitul norilor" nu trebuie ignorat pentru ca mutarea norilor din zonele unde ploua abundent in zonele "arse" de Soare ar putea rezolva multe probleme. Multi oameni de stiinta considera, azi, ca astfel de teorii nu sint imposibile. "Acestea sint niste propuneri stiintifice extrem de serioase. Trebuie sa convingem guvernele sa investeasca in experimentarea lor, poate doar asa planeta noastra va avea acea sansa, care sa o salveze de la o iminenta catastrofa ecologica", a declarat recent Ralph J. Cicerone, presedintele Academiei Nationale de Stiinte din Washington.