Credinciosii s-au rugat pentru viata soldatului israelian, luat prizonier in timpul raidului militantilor palestinieni.

Atacul fulger asupra postului de control, situat la sud de Fasia Gaza a ucis doi militari israelieni si doi activisti palestinieni. Este vorba despre cea mai importanta operatiune terestra de la retragerea israeliana din aceste teritorii in septembrie 2005. Surse militare israeliene au precizat ca toate punctele de trecere intre Israel si Fasia Gaza au fost inchise.

Operatiunea a fost revendicata de trei grupari armate, printre care si aripa militara a formatiunii Hamas, care conduce Guvernul palestinian. Militantii islamisti au precizat ca atacul reprezinta consecinta raidurilor aeriene israeliene din ultimele doua saptamani care au ucis 20 de palestinieni, dintre care 14 civili. La deschiderea reuniunii cabinetului sau de la Ierusalim, premierul israelian Ehud Olmert a acuzat Autoritatea Palestiniana condusa de Mahmoud Abbas si Guvernul Hamas pentru atacurile de duminica si a declarat ca "ceea ce s-a intamplat in apropiere de Kerem Shalom reprezinta un atac terorist dintre cele mai grave pus la cale de Hamas.

Statul Israel considera Autoritatea Palestiniana, pe presedintele Mahmoud Abbas, precum si Guvernul condus de Hamas ca fiind responsabili pentru acest eveniment si pentru tot ce implica el". In acelasi timp, ministrul israelian al Apararii, Amir Peretz a precizat ca "oricine va aduce atingere vietii soldatului capturat si cel care a coordonat operatiunea de comando va raspunde cu viata". Ministrul Afacerilor Externe, Tzipi Livni a declarat ca eliberarea soldatului ar fi o "ocazie pentru Mahmoud Abbas pentru a dovedi ca este serios in intentiile pe care le are", iar ministrul Justitiei, Haïm Ramon a spus ca "ii vom lichida pe toti cei care sunt implicati in terorism, oricare ar fi apartenenta la el si la miscari de acest gen".

De asemenea, mai multi ministrii au anuntat represalii masive impotriva teroristilor palestinieni. Inca de duminica, ca replica, armata israeliana a lansat o ampla operatiune in sudul Fasiei Gaza.

Eliberare prin folosirea tuturor metodelor
Cabinetul israelian de securitate a decis duminica seara amanarea pentru astazi a operatiunii de mare anvergura din Fasia Gaza. Conform unui post de televiziune , care a citat un inalt responsabil politic, cabinetul israelian de securitate indeplineste astfel cererea Primului ministru, care doreste recuperarea soldatului prin operatiuni militare. De asemenea, cabinetul a precizat duminica seara ca este gata "sa utilizeze toate modurile" pentru a obtine aceasta eliberare. Statul evreu a facut responsabililor cu securitatea o serie de propuneri care vizau eliberarea soldatului rapit. Cabinetul israelian a precizat ca Autoritatea Palestiniana isi va asuma responsabilitatea pentru tot ce i se va intampla soldatului.

De asemenea se mai precizeaza faptul ca Primul ministru si ministrul Apararii au dat deja unda verde operatiunilor care vor viza obiective palestiniene, printre care organizatiile teroriste palestiniene. Intr-un comunicat dat publicitatii, presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene, Mahmoud Abbas a condamnat in mod ferm operatiunea anti-israeliana si a declarat ca "acesta operatiune este contrara a tot ceea ce noi am inteles a fi o violare a acordurilor date de liderii cu care noi ne-am intalnit, in cadrul intrevederilor cu miscarile palestiniene pe care le-am avut in cadrul dialogului national". Mark Regev, purtatorul de cuvant al ministerului israelian de Externe, a spus ca presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, e in stare sa puna capat crizei. "Daca nu va reusi" - a continuat oficialul israelian - "e indoielnic ca va putea sa-si respecte alte angajamente".

Israelul va ‘’veghea astfel incat Guvernul palestinian sa inceteze sa mai functioneze’’
Israelul va depune toate eforturile pentru ca Guvernul palestinian condus de Hamas sa nu isi poata indeplini prerogativele, a declarat o sursa din cadrul serviciilor de securitate israeliene. Statul evreu ‘’va veghea astfel incat guvernul Hamas sa inceteze sa mai functioneze, iar soldatul israelian rapit (duminica) sa ne fie predat in viata’’, a declarat seful serviciilor israeliene de securitate interna (Shin Beth) Yuval Diskin, cu ocazia intalnirii avute duminica seara cu presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene (ANP) Mahmoud Abbas. Cabinetul de securitate, care include responsabilii de resort si este condus de premierul Ehud Olmert, le-a acordat palestinienilor un termen de 48 de ore pentru eliberarea caporalului Guilad Shalit (20 ani).

In prezent, se poarta negocieri agenti ai securitatii palestiniene poarta negocieri cu o grupare inarmata care si-a asumat responsabilitatea rapirii.
Un comando format din cel putin sapte persoane a patruns printr-un tunel secret in Kerem Shalom, in Israel, in cadrul unei actiuni revendicate de gruparea Brigazile Ezzedin Al Qassam (bratul armat al Hamas, formatiunea islamista palestiniana de guvernamant) si de Comitetele rezistentei populare si ‘’Armata Islamului’’, o grupare necunoscuta.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.