Interesul strainilor pentru proprietati imobiliare din Ungaria exista. Piata este deja considerata atractiva de investitori din tari precum Israel, Anglia sau Germania

Boomul imobiliar din Ungaria a atins apogeul in 2000, cu patru ani inainte de aderarea la Uniunea Europeana. Cauzele principale ale scumpirilor au fost cererea mare de locuinte manifestata pe piata de catre populatie si unele speculatii.

De asemenea, strainii care au sosit in Ungaria printre care firmele de constructii din Germania, Israel si Irlanda si investitorii din Anglia, Irlanda si Spania au contribuit determinant la expansiunea pietei ungare. Cresterea s-a mentinut la o intensitate mai redusa in urmatorii patru ani, perioada in care foarte multi proprietari, indeosebi cei ai imobilelor vechi, asteptau o explozie a preturilor dupa aderare. Sperantele le-au fost inselate, caci intrarea in Uniunea Europeana a adus o stagnare sau o scadere a preturilor. Nici constructorii pietei nu au fost mult mai avantajati de aderare, deoarece preturile imobilelor noi s-au mentinut sau au crescut foarte usor la pret dupa 2004.

Capitala vs provincie

Piata imobiliara din Ungaria este segmentata intre capitala Budapesta si restul tarii. "Budapesta este superioara in ceea ce priveste preturile comparativ cu oricare alt oras sau regiune din tara", afirma Lazar O. Gabor, agent imobiliar si proprietar al agentiei A1 Immobili din Cluj, care vinde locuinte in Ungaria.

O statistica realizata la finele anului 2005 vine sa demonstreze puterea de cumparare superioara a populatiei din capitala. Acest studiu mentioneaza ca doritorii de locuinte noi cu preturi intre 950 si 1.000 de euro/mp au reprezentat circa 25% din cerere, in timp ce in provincie ponderea lor a fost de 73%. Pentru locuintele mai scumpe, cu preturi intre 1.000 si 1.200 de euro/mp, procentul in Budapesta creste la 30, spre deosebire de provincie cu doar 24% dintre cumparatorii care s-au indreptat catre aceasta categorie.

Pentru segmentul 1.200-1.400 de euro/mp, capitala conduce detasat cu 18% din cerere, in fata provinciei care aduna doar 3%. In ceea ce priveste locuintele vechi si blocurile, preturile se mentin de ani intregi sau chiar au scazut. Printre motive se afla numarul mare de pe piata, confortul scazut si creditarea mai facila a locuintelor noi de catre banci. In general, in capitala se gasesc apartamente in blocurile vechi cu preturi sub 1.000 de euro/mp.

Doua camere cu 850 de euro/mp

Budapesta ofera o varietate foarte mare de imobile, al caror pret se stabileste in primul rind in functie de zona in care se afla. Alte criterii care influenteaza pretul sint anul constructiei, confortul oferit sau nevoia de bani a proprietarului. Imobilele din capitala Ungariei sint mai ieftine decit cele cu caracteristici similare din Bucuresti, indiferent de tipul lor. De obicei, apartamentele de doua camere cu suprafete de circa 50 mp, aproape de centrul capitalei ungare, se cumpara cu preturi cuprinse intre 850-950 de euro/mp.

Pentru cei care cauta spatii mai mari, un apartament cu patru camere, doua bai si suprafata de 110 mp costa 95.900 de euro. O casa in Budapesta construita pe un teren de 831 mp, cu garaj dublu, terasa acoperita, centrala termica si timplarie de termopan se poate cumpara cu 229.000 de euro. Se gasesc si case mai ieftine, cum ar fi una cu patru camere si o suprafata construita de 160 mp, centrala termica, termopan si curte de 1.100 mp de vinzare la pretul de 103.500 de euro. In 2005, englezii si irlandezii au adunat o pondere de 57% din totalul tranzactiilor efectuate de straini in Budapesta.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.