"Toata chestiunea aprovizionarii cu gaz a Ucrainei trebuie revizuita", a fost chiar prima declaratie acordata presei de Iulia Timosenko, imediat dupa ce a fost votata de parlamentul de la Kiev drept urmatorul premier. Anuntul a primit un raspuns deosebit de dur din partea Moscovei. "Credem ca programul economic al Iuliei Timosenko dovedeste ca Ucraina este, in mod regretabil, veriga slaba in lantul aprovizionarii cu gaz a Europei", a declarat Sergei Kuprianov, purtatorul de cuvint al companiei Gazprom.

"Aceasta miscare ar putea duce la un nou razboi al gazelor", a mai spus oficialul rus. Ingrijorarea rusilor este dublata si de nelinistea occidentalilor, care se tem ca un nou razboi al gazelor intre cele doua tari ar putea afecta si aprovizionarea cu gaz a Occidentului.

UE tremura si vara

Rusia acorda 25% din gazul consumat in spatiul UE, iar 80% din aceasta cantitate tranziteaza teritoriul ucrainean. Moscova intentioneaza, de altfel, sa construiasca o conducta care sa treaca prin Germania si Ungaria, tocmai pentru a evita pe viitor santajul economic practicat de ucraineni.

In urma cu trei luni, UE a salutat acordul incheiat intre Moscova si Kiev, care prevedea ca Ucraina va plati 130 de dolari pe mia de metri cubi de gaz, o crestere cu 35 de dolari fata de acordul precedent. Decizia Rusiei de a pune capat aprovizionarii cu gaz a Ucrainei la inceputul anului a pus Kievul in situatia de a fura din gazul care tranzita Ucraina si care era destinat Europei occidentale. De pierdut a avut insa Rusia, tara a carei credibilitate ca partener economic stabil a fost afectata.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.