Presedintele iranian a fost oaspetele de onoare la summitul Organizatiei pentru Securitate si Aparare organizat la Shanghai.
"Summitul antiamerican", asa cum este numit de presa occidentala, s-a incheiat ieri la Shanghai, insa marea surpriza o constituie prezenta la lucrari a presedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad. Din organizatia aparuta in 2001 fac parte Rusia, China, Kazahstan, Kirgizstan, Tadjikistan si Uzbekistan. Iranul detine statutul de membru observator, alaturi de Pakistan, India si Mongolia.

Daca la nivel declarativ scopul organizatiei este acela de a coopera in lupta impotriva terorismului si in domeniul securitatii si al energiei, in realitate, insa, aceasta detine o puternica componenta antiamericana si anticcidentala. Parteneriatul ruso-chinez isi propune in principal sa lupte impotriva intereselor americane de pe continentul asiatic si din spatiul ex-sovietic, politica la care au aderat si micile state cu guverne autoritare, care depind inca in mare masura atit din punct de vedere politic, cit si din cel economic de Moscova.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.