Ministerul de Interne al Rusiei a anuntat ca numarul atacurilor impotriva strainilor din tara a crescut cu o treime.

Statistica ministerului este practic o confirmare oficiala a unui fenomen reclamat de multi straini ca fiind unul care continua sa se agraveze.

Pe acest fond, Duma de stat din Rusie se pregateste sa discute un proiect controversat de lege privind asa numitele "activitati extremiste".

Ministerul de Interne de la Moscova afirma ca numai in primele cinci luni ale anului au avut loc peste 6000 de crime impotriva strainilor aflati in Rusia.

Este o crestere de 32% fata de perioada similara a anului trecut. Africanii, asiaticii si alte persoane care au o culoare de piele diferita se simt din ce in ce mai nesiguri in marile orase ale Rusiei.

Bande de tineri ataca oameni pe strada doar fiindca nu au pielea alba. Strainii au fost batuti, injunghiati si chiar impuscati - atacuri care uneori au avut consecinte fatale.
Multe dintre aceste incidente au avut loc la Sankt Petersburg, oras unde luna viitoare urmeaza sa aiba loc reuniunea G8, al celor mai bogate state din lume.
Sankt Petersburg este un oras in care sunt foarte active gruparile politice care nu ascund ca sunt rasiste, furnizand inspiratie ideologica pentru atacuri.

Vorbind inaintea reuniunii G8, un purtator de cuvant al ministerului de externe a descris violenta ca fiind un fenomen de netolerat si a declarat ca parlamentul Rusiei pregateste noi legi pentru a-i pedepsi pe cei care comit violente.

De altfel la Duma de stat a fost depus un proiect care defineste activitatile extremiste, dar despre care criticii spun ca va fi folosit impotriva oponentilor politici ai puterii.
Proiectul prevede ca un partid sau un candidat poate fi impiedicat sa activeze in politica daca face declaratii care pot incita la actiuni extremiste sau care sugereaza posibilitatea unor actiuni extremiste.

Opozitia afirma ca textul lasa loc interpretarilor, fiindca un politician ar putea fi scos din politica daca, de pilda, ar spune ca reformele guvernamentale nemultumesc intr-atat populatia incat oamenii ar putea iesi in strada.
Duma ar urma sa aprope proiectul inaintea vacantei de vara.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.