Cele trei state baltice- Lituania, Letonia si Estonia comemoreaza miercuri 65 de ani de la primele deportari staliniste in masa catre Siberia.

Pe 14 iunie 1941, peste 30.000 de oameni au fost deportati din statele baltice si trimisi in lagare sau in exil in Siberia.

Dar comemorarile din acest an au provocat controverse la Parlamentul European.

Acte de genocid

In noaptea de 14 iunie, trupele sovietice au arestat zeci de mii de persoane in Letonia, Lituania si Estonia.
Barbatii au fost separati de familii si trimisi in lagare, unde majoritatea au fost impuscati.
Femeile si copii au fost trimisi in zonele izolate ale Rusiei si lasati sa se descurce pe cont propriu. Multi au murit de foame.

Statele baltice si-au recapatat independenta fata de Uniunea Sovietica acum 15 ani si in toate cele trei tari, aceste deportari staliniste sunt comemorate si descrise ca acte de genocid si crime impotriva umanitatii.

Placa comemorativa controversata

In prezent, Letonia, Lituania si Estonia sunt membre ale Uniunii Europene asa ca, pentru a marca aceasta zi, un grup de parlamentari europeni din tarile baltice prezinta Parlamentului European o placa comemorativa.
Ei spun ca e important ca membrii mai vechi ai Uniunii Europene sa stie mai multe despre istoria statelor mai noi, ca sa le inteleaga mai bine situatia.

Dar placa comemorativa a starnit controverse.
Cei care au adus-o spun ca unii parlamentari ai grupului socialist nu vor ca placa sa fie expusa.

Dar parlamentarii socialisti spun inca ca nu se opun neaparat expunerii acelei placi dar ca in cazul in care atrocitatea deportarilor staliniste e marcata de Parlamentul European, atunci institutia ar trebui sa marcheze si alte evenimente tragice.

Or, ridicarea de monumente pentru fiecare asemenea eveniment nu ar fi potrivit, spun parlamentarii europeni socialisti.

Nici acum nu e clar daca placa va fi sau nu expusa.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.