Jack Kevokian provine dintr-o familie de armeni refugiati in SUA, supravietuitori ai genocidului din 1915.
In autobiografia lui declara ca atunci cand a vazut o femeie agonizand din cauza unui cancer a devenit convins ca "eutanasia sau suicidul asistat medical sunt etice". De-a lungul carierei sale de anatomopatolog, Kevorkian a manifestat un interes bizar pentru moarte, astfel incat el a fost poreclit, de catre colegii sai, Dr. Death (Doctorul Moarte), deoarece facea fotografii ale retinei bolnavilor in momentul decesului. Kevorkian a inventat un dispozitiv ce putea fi folosit pentru comiterea suicidului.
El a facut valva, pentru prima data, in cazul bolnavei Janet Adkins, pe care a asistat-o in comiterea suicidului cu acest dispozitiv la data de 4 iunie 1990.

Eutanasiata dupa ce castigase o partida de tenis
Janet Adkins, din Portland, Oregon, suferea de Alzheimer, dar era inca in deplinatatea facultatilor mintale. Ea avea o filosofie stabila de viata, bine intemeiata, care includea si optiunea de a cere ajutorul unui medic pentru a muri in cazul unei boli terminale sau invalidante. Scopul ei era sa moara inainte ca sa-si fi pierdut mintile. Dr. Kevorkian a conectat-o pe Janet Adkins la un electrocardiograf si i-a instalat o perfuzie cu solutie salina izotonica. Cand doamna Adkins si-a exprimat dorinta, el a oprit solutia salina, care a fost inlocuita cu tiopentalul, care i-a indus starea de inconstienta. Un moment mai tarziu, solutia de tiopental a fost inlocuita cu clorura de potasiu, indeplinindu-i ultima dorinta - o moarte demna si lipsita de durere.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.