Organizatia Amnesty International a acuzat China ca exporta in secret, in mod iresponsabil, cantitati importante de arme catre tari unde drepturile omului sunt incalcate sistematic, cum ar fi Sudan si Birmania.

Potrivit unui raport publicat de aceasta organizatie, de multe ori China ofera arme in schimbul materiilor prime, de care are nevoie pentru a-si acoperi cererea din industrie.

Autorul documentului, Helen Hughes, da ca exemplu un transport de doua sute de camioane cu arme care au fost trimise in Sudan, in pofida ingrijorarilor legate de continuarea violentelor in provincia Darfur.
Helen Hughes crede ca Beijingul ar trebui sa renunte cat mai curand la astfel de practici.

"In acest raport cerem Chinei sa respecte legea si sa opreasca toate tranzactiile cu arme catre zone unde e posibil ca acestea sa fie folosite pentru actiuni care conduc la incalcarea drepturilor omului. Dorim ca China sa faca publice informatiile privind licentele de export acordate in acest domeniu", spune Helen Hughes.
Un consilier al ministerului de externe din China, Li Hui, a declarat ca tara sa respecta cu strictete tratatele internationale privind comertul cu armament.
Oficialul chinez a respins acuzatiile organizatiei Amnesty International, afirmand ca atat China cat si statele din grupul regional al Asiei centrale "respecta intru totul obligatiile internationale care le revin".


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.