Premierul Marii Britanii, Tony Blair s-a intalnit ieri la Paris cu presedintele Frantei, Jacques Chirac. E posibil ca aceasta sa fie ultima intalnire dintre cei doi lideri, mai ales ca Franta e deja in febra pre-electorala in vederea alegerilor din luna aprilie a anului viitor.

Intalnirea dintre Tony Blair si Jacques Chirac s-a concentrat pe chestiuni care ingrijoreaza ambele tari sau asupra carora ambii lideri au aceleasi puncte de vedere- cum ar fi schimbarile climatice si reducerea rezervelor de energie, ambitiile nucleare ale Iranului, tensiunile din Afganistan si procesul de pace in Orientul Apropiat.

Armonie
Mesajul care vine atat de la Palatul Elysee cat si de la Downing Street este unul de armonie. Atat Tony Blair cat si presedintele Frantei sunt de acord in multe privinte. Cand cei doi lideri s-au intalnit la Paris in iunie anul trecut, dezacordurile dintre ei privind bugetul UE erau atat de evidente incat premierul britanic a fost lasat sa tina o conferinta de presa de unul singur, nu la Palatul Elysee.

Lucru care nu s-a intamplat ieri. Ambii lideri se vor concentra pe chestiunile asupra carora au aceleasi puncte de vedere. Schimbarile climatice si modalitatile de diversificare a rezervelor energe-tice ale Europei vor fi probabil printre subiectele principale de discutie. E improbabil ca se va discuta prea mult despre viitorul Constitutiei Europene, mai ales ca ambii lideri sunt de acord ca actuala perioada de reflectie asupra subiectului trebuie sa continue, dupa refuzul francezilor de a aproba Constitutia Europeana la referendumul de anul trecut.

Aceasta va fi, probabil, ultima intalnire intre Tony Blair si Jacques Chirac la Paris. Ambii sunt vazuti ca lideri aflati la ultimul mandat si ambii par hotarati sa de concentreze pe ceea ce uneste cele doua tari, mai degraba decat pe subiectele care le despart.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.