Presedintele palestinian Mahmoud Abbas a confirmat ca intentioneaza sa organizeze un referendum privind strategia pe care palestinienii ar trebui sa o adopte in privinta Israelului.

Negocierile pe aceasta tema intre gruparea Hamas, care a castigat alegerile, si partidul Fatah al presedintelui Abbas au esuat.

Cand a inceput dialogul intre Hamas si partidul Fatah, presedintele Abbas a impus un termen limita de 10 zile, afirmand ca daca in acest rastimp cele doua tabere nu vor ajunge la un acord, atunci va organiza un referendum.

Termenul limita a expirat la miezul noptii iar Fatah a anuntat ca discutiile au esuat.

Divergente

Dar gruparea Hamas a reactionat dur.

Un purtator de cuvant a declarat ca, din punctul de vedere al Hamas, dialogul e abia la incept si ca doreste continuarea discutiilor.

Oficialul Hamas a insistat ca planul presedintelui Abbas de a organiza un referendum nu este cea mai buna solutie.

Gruparea Hamas banuieste ca ideea referendumului este o incercare a rivalilor sai din partidul Fatah de a submina mandatul pe care Hamas l-a castigat la alegerile parlamentare din luna ianuarie.

Presedintele Mahmoud Abbas e de parere ca singura cale realista de actiune pentru palestinieni este sa negocieze cu Israelul.

Scopul sau este sa puna capat definitiv ocupatiei israeliene din Cisiordania, Ierusalimul de Est si Gaza si sa puna bazele unui stat palestinian in acele teritorii.

Acesta este planul pe care intentioneaza sa il supuna votului la referendum.

Pe de alta parte, gruparea Hamas considera ca negocierile cu Israelul ar fi o pierdere de timp si refuza sa recunoasca statul Israel.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.