Sarbii din Kosovo ameninta ca vor rupe legaturile cu misiunea ONU din provincie, din cauza unor atacuri impotriva lor. Autoritatile din patru orase cu majoritate sarba au decretat starea de urgenta ca urmare a violentelor, pe care le pun pe seama albanezilor din Kosovo.

Atacurile din ultimele zile s-au soldat cu moartea unui cetatean sarb si cu ranirea mai multora.

Misiunea Natiunilor Unite insarcinata cu mentinerea pacii in Kosovo a facut o ancheta si a ajuns la concluzia ca nu a fost vorba de violente motivate etnic.

Pentru autoritatile din Zvecan, oras in care traiesc aproximativ 50 de mii de sarbi, a fost prea mult: legaturile cu misiunea ONU au fost suspendate pana cand - se afirma intr-un comunicat- "cei care au comis nenumarate crime impotriva sarbilor vor fi prinsi".

Reprezentantii Natiunilor Unite sustin ca numarul violentelor interetnice a scazut in ultima jumatate de an, dar tensiunile dintre sarbii din Kosovo si albanezii majoritari din provincie persista.

In prezent protectorat ONU, provincia cauta sa-si proclame independenta fata de Serbia, la fel cum s-a intamplat, de curand, cu Muntenegrul.

Mai multi lideri ai majoritatii albaneze au spus in lunile din urma ca nu vor accepta alta solutie, ceea ce da frisoane atat minoritatii sarbe din provincie, cat si conducerii de la Belgrad.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.