Fostul ofiter pucist Ollanta Humala se infrunta cu fostul Presedinte Alan Garcia

Electoratul din Peru voteaza in al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale,
pentru a stabili cine va fi succesorul presedintelui Alejandro Toledo.

In alegeri se infrunta fostul ofiter pucist, devenit nationalist de stanga, Ollanta Humala si liderul partidului de orientare social democrata, APRA, Alan Garcia, fost presedinte al Peru intre 1985 si 1990.

Alana Garcia a afirmat ca nu va repeta greselile din mandatul sau anterior, perioada in care tara a suferit de pe urma inflatiei galopante, a coruptiei si a unei insurgente de inspiratie maoista.

Campania intre cele doua tururi a atins pe alocuri un ton vitriolic, cei doi candidati dedandu-se la insulte reciproce. Alan Garcia este sprijinit de majoritatea clasei politice, intre care actualul Presedinte, Alejandro Toledo si fostul Presedinte in perioada 1990 - 2000, acum exilat, Alberto Fujimori.

Tot in favoarea lui Garcia se pronunta si celebrul romancier Mario Vargas Llosa, contracandidatul perdant al lui Alberto Fujimori in alelgerile din 1990. Marele scriitor peruan considera ca Alan Garcia este "cel mai mic dintre doua rele".

Alan Garcia - favoritul sondajelor

Hugo Chavez l-a sprijinit in mod agresiv pe Ollanta Humala

Ollanta Humala, care a organizat un puci nereusit impotriva actualului sef de stat se bucura de sprijinul Presedintelui Venezuelei, Hugo Chavez. De altfel, in campanie a avut loc si un schimb de insulte intre Hugo Chavez si Alan Garcia. Presedintele Venezuelei a declarat ca in caz de victorie a lui Garcia va rupe relatiile diplomatice cu Peru.

In primul tur de scrutin, Ollanta Humala a obtinut peste 31 la suta din voturi, iar Alan Garcia circa 24 la suta, cu numai o jumatate de procent mai mult decat candidata dreptei, Loudes Flores.

Toate sondajele de opinie dintre cele doua tururi de scrutin l-au indicat castigator pe Alan Garcia cu scoruri cuprinse intre 54 si 60 la suta, in timp ce Ollanta Humala a fost creditat cu intentii de vot cuprinse intre 40 si 46 la suta.

Ollanta Humala se declara un campion al indigenilor si a fost acuzat de rasism, iar Alan Garcia are la pasiv perioada dezastruoasa cand s-a aflat la putere, cand Peru era devastat de razboi civil si hiperinflatie.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.