Desi presa americana a relatat ca aceasta desfasurare ar putea incepe inca de joi, in zonele de granita din Arizona, Texas si New Mexico, un purtator de cuvant al serviciilor vamale a precizat deocamdata Garzile nationale nu au fost trimise in zona vizata, dar se spera ca operatiunea va fi demarata in urmatoarele saptamani.

Desfasurarea a fost anuntata de presedintele George W.Bush acum doua saptamani, intr-un context in care Senatul SUA si Camera reprezentantilor incearca sa-si armonizeze pozitiile in legatura cu controversata reforma a imigratiei. Joi a fost indepartat inca un obstacol din calea planurilor de intarire a supravegherii la frontiera cu Mexicul, dupa ce guvernatorul Californiei, Arnold Schwarzenegger, a acceptat sa desfasoare Garda nationala de stat la granita mexicana.

Desi republican, asemenea lui Bush, Schwarzenegger, guvernatorul statului cel mai populat din SUA si avand o treime din populatie de origine hispanica, a ezitat mult timp sa ''suprasolicite'' Garda nationala californiana, ai carei membri efectueaza si misiuni in Irak. Guvernatorul a cazut de acord cu autoritatile federale ca soldatii care vor fi desfasurati la granita sa fie voluntari.