Primele elemente dintr-un contingent de 6000 de Garzi nationale ale SUA ar putea fi defasurate peste cateva saptamani la frontiera cu Mexicul, in cadrul luptei impotriva imigratiei ilegale, au indicat joi autoritatile americane.

Desi presa americana a relatat ca aceasta desfasurare ar putea incepe inca de joi, in zonele de granita din Arizona, Texas si New Mexico, un purtator de cuvant al serviciilor vamale a precizat deocamdata Garzile nationale nu au fost trimise in zona vizata, dar se spera ca operatiunea va fi demarata in urmatoarele saptamani.

Desfasurarea a fost anuntata de presedintele George W.Bush acum doua saptamani, intr-un context in care Senatul SUA si Camera reprezentantilor incearca sa-si armonizeze pozitiile in legatura cu controversata reforma a imigratiei. Joi a fost indepartat inca un obstacol din calea planurilor de intarire a supravegherii la frontiera cu Mexicul, dupa ce guvernatorul Californiei, Arnold Schwarzenegger, a acceptat sa desfasoare Garda nationala de stat la granita mexicana.

Desi republican, asemenea lui Bush, Schwarzenegger, guvernatorul statului cel mai populat din SUA si avand o treime din populatie de origine hispanica, a ezitat mult timp sa ''suprasolicite'' Garda nationala californiana, ai carei membri efectueaza si misiuni in Irak. Guvernatorul a cazut de acord cu autoritatile federale ca soldatii care vor fi desfasurati la granita sa fie voluntari.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.