Republica Srpska (RS, entitatea sarba din Bosnia) nu are o jurisdictie care sa-i permita organizarea unui referendum asupra independentei, a reafirmat, luni, Inaltul reprezentant al comunitatii internationale in Bosnia, Christian Schwarz-SChillig, citat de AFP.

Dupa ce Muntenegru si-a obtinut independenta fata de Serbia in urma referendumului din 21 mai, anumite organizatii si partide politice pro-independenta din RS au facut apel la organizarea unui scrutin similar.

Un astfel de referendum ‘’ar reprezenta o violare a Constitutiei Bosniei si a acordului de pace de la Dayton’’, a subliniat Christian Schwarz-SChillig. ‘’Comunitatea internationala nu va permite punerea in pericol a suveranitatii si integritatii teritoriale a Bosniei’’, a adaugat el. Republica Srpska formeaza, impreuna cu Federatia Croato-Musulmana, Bosnia si Hertegovina rezultata in urma razboiului interetnic din perioada 1992-1995, cele doua entitati fiind unite doar prin cateva institutii centrale, conform acordului de pace de la Dayton (SUA) care a pus capat conflictului din 1995.

Presedintele RS, Dragan Covic, si premierul Milorad Dodik au lasat sa se inteleaga ca o eventuala independenta a provinciei sarbe Kosovo ar putea reprezenta un model de urmat pentru comunitatea sarbilor din Bosnia. Uniunea Europeana, care a aprobat rezultatele referendumului din Muntenegru, se confrunta deja cu problema Kosovo, provincie din sudul Serbiei administrata de ONU si populata in majoritate de etnici albanezi care vor sa obtina independenta in acest an, ceea ce Belgradul respinge cu fermitate.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.