"Fie colaboram, fie ne intoarcem la popor". Acesta este mesajul transmis de presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmud Abbas, factiunilor din cadrul Autoritatii.

In cadrul unei conferinte menite sa puna capat disputelor dintre demnitarii palestinieni, domnul Abbas a spus ca va convoca un referendum asupra viitorului program politic al Autoritatii, in cazul in care nu se ajunge la consens in privinta aplicarii lui.

Consens politic sau consultarea poporului

"Ne-a mai ramas foarte putin timp si situatia se inrautateste. Daca nu ne punem de acord, voi cere poporului sa-si spuna parerea", a declarat Mahmud Abbas in cadrul conferintei organizate in orasul Ramallah.
Institutiile palestiniene se afla intr-o profunda criza, ca urmare a sistarii ajutoarelor internationale de care depind.
Statele Unite si Uniunea Europeana au oprit finantarea Autoritatii Palestiniene ca urmare a investirii Guvernului dominat de gruparea radicala Hamas.
Programul politic asumat de Mahmud Abbas a fost intocmit de lideri palestinieni de rang inalt, aflati in prezent in inchisorile israeliene.

Sunt reprezentate punctele de vedere ale Hamas, Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei si Jihadului Islamic.

Potrivit documentului, un viitor stat palestinian ar urma sa fie infiintat in Cisiordania si Fasia Gaza, cu capitala in Ierusalimul de Est.

Autoritatea Palestiniana va incerca sa obtina garantii ca refugiatii palestinieni se vor putea intoarce la casele pe care le-au parasit dupa 1948, anul in care a luat fiinta statul israelian.

Tensiuni intre factiunile palestiniene

In afara izolarii internationale la care este supus guvernul Hamas - grupare care refuza sa recunoasca Israelul si e considerata o organizatie terorista de catre Statele Unite - intre factiunile palestiniene au izbucnit noi tensiuni.
Cel putin noua persoane au fost ucise in incidente care au avut loc luna aceasta. Oficiali de rang inalt din cadrul Autoritatii Palestiniene sustin ca au fost tintele unor tentative de asasinat.

Premierul Ismail Hania a indemnat la unitate si a spus ca nu va permite ca divergentele dintre Hamas si Fatah, factiunea presedintelui Abbas sa degenereze intr-un conflict civil.

"Cuvintele 'razboi civil' nu exista in vocabularul nostru. Poporul palestinian nu a trecut niciodata printr-un razboi civil", a spus Ismail Hania.

Un sondaj de opinie dat publicitatii joi indica faptul ca putin peste jumatate din palestinieni cred ca razboiul civil poate fi intr-adevar,evitat.
80% dintre cei chestionati sprijina planul de conciliere promovat de presedintele Abbas.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.