Un nou scandal privind tratamentele la care sint supusi prizonierii capturati in "razboiul impotriva terorii" ameninta Pentagonul. Potrivit relatarilor unui martor ocular, femeile-anchetatori ii fortau sa vorbeasca pe prizonierii musulmani de la inchisoarea americana Guantanamo prin atingeri cu tenta sexuala, imbracaminte indecenta si, intr-un anumit caz, ungerea fetei cu singe menstrual fals. Informatiile sint continute intr-un manuscris explicit, aflat in posesia Pentagonului, caruia i s-a solicitat avizul pentru publicarea unei carti despre modul cum armata americana foloseste femeile in tacticile dure, fizice si psihice, de interogare pentru a-i face pe suspecti sa marturiseasca.

Agentia Associated Press a intrat in posesia a noua file din acest manuscris in care este descrisa utilizarea unor tehnici controversate, despre care oficialii americani afirma ca au fost eliminate. Autorul, fostul sergent Erik R. Saar, 29 de ani, a confirmat autenticitatea copiei de manuscris obtinuta de AP si si-a expus si motivatia: "Chiar trebuie sa lupt pentru asta, fiindca detinutii, famiile lor si majoritatea lumii ar putea crede ca este vorba despre un razboi religios avind in vedere citeva din tehnicile folosite, desi chiar nu este cazul". Intre decembrie 2002 - iunie 2003, Saar a lucrat ca translator la baza Guantanamo, aflata, la acea vreme, sub comanda gen.-mr. Geoffrey Miller, care avea misiunea de a obtine mai multe informatii de la prizonieri. La Guantanamo se gasesc in prezent circa 545 de prizonieri din 40 de tari, multi dintre ei fiind tinuti acolo de peste trei ani, fara a fi acuzati. Majoritatea sint suspectati de legaturi cu al-Qaida sau cu fostul regim taliban din Afganistan.

"Torturati de prostituate"

Saar a povestit ca a fost martor la peste 20 de interogatorii si ca la trei luni dupa ce a ajuns la baza Guantanamo, unde 20% din gardieni sint femei, a inceput sa observe practicile "stinjenitoare". Incepind din aprilie 2003, "existau o fusta mini si o pereche de chiloti tanga agatati intr-un cirlig din spatele usii" unuia dintre birourile de interogatoriu, scrie Saar. "Mai tirziu am aflat ca imbracamintea era folosita la interogatorii de catre una dintre anchetatoarele civile... dintr-o echipa care conducea interogarea nocturna a sauditilor care refuzau sa vorbeasca." In timpul interogatoriilor care aveau loc noaptea tirziu, o femeie imbraca tinuta "speciala" cu fusta mini, tanga si sutien sexy, apoi se apropia de detinutul anchetat, exercitind astfel o presiune asupra lui, intrucit musulmanii considera ca este un pacat sa atinga o femeie care nu este sotia lor. Multi dintre prizonierii care au fost eliberati de la Guantanamo au relatat ca au fost torturati de catre "prostituate".

Farsa cu singele

Saar descrie un caz in care o anchetatoare, cadru militar, il interoga pe un prizonier saudit de 21 de ani care se ruga continuu. Pentru a-l face pe tinar sa "cedeze", si-a scos partea de sus a uniformei, pe sub care purta doar un tricou extrem de mulat, si a inceput sa il oblige pe prizonier sa ii atinga sinii, frecindu-se cu pieptul de spatele lui si comentind faptul ca tinarul avea erectie. Insa prizonierul a ridicat ochii si a scuipat-o drept in fata. Vazind ca nu-i poate infringe rezistenta, femeia a cerut sfatul unui vorbitor de limba araba, care i-a sugerat sa ii spuna prizonierului ca este in perioada de menstruatie si sa il atinga, pentru ca legea islamica interzice contactul cu orice femeie aflata la menstruatie, considerindu-se ca este "murdara". "Intentia era ca prizonierul sa se simta pingarit de atingere si sa nu se poata ruga la Allah pentru a primi sprijin", afirma manuscrisul, care poarta stampila "secret".

Anchetatoarea a folosit cerneala rosie pentru a-l pacali pe tinar, povesteste Saar. "A inceput sa isi bage mina in chiloti si a scos degetele pline de ceea ce parea a fi singe. Barbatul s-a uitat la ea cu o ura infioratoare in ochi si atunci femeia l-a murdarit cu substanta rosie pe fata. El a inceput sa tipe din toti plaminii, sa o scuipe si sa incerce sa se fereasca. Apoi a inceput sa plinga ca un copil cind femeia, in timp ce iesea din camera, i-a spus "iti doresc o noapte frumoasa, pentru ca in celula nu ai apa ca sa te speli"", scrie Saar.

FBI critica "tacticile sexuale" de interogare

Tacticile sexuale de interogare folosite de femei au fost criticate de FBI, care a constatat ca oficialii armatei americane nu au luat nici o masura cind observatorii FBI au semnalat tehnicile de interogatoriu "foarte agresive", inclusiv cazul in care o anchetatoare a atins organele genitale ale unui prizonier. La Guantanamo, povesteste Saar, "anchetatorii aveau foarte multa libertate din partea lui Miller", comandantul care a plecat de la inchisoarea din Cuba pentru a supraveghea prizonierii din Irak, unde scandalul fotografiilor de la Abu Ghraib a socat intreaga lume dupa ce a dezvaluit umilirile sexuale la care erau supusi detinutii.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.