In Brazilia a inceput o ancheta pe marginea violentelor produse saptamana trecuta in mai multe inchisori din statul Sao Paolo.

Violentele au fost initiate de o banda criminala - coordonata de liderii sai aflati in inchisoare - si care a atacat mai multi politisti si familii ale acestora. Politia a raspuns tot prin violenta impuscand mai bine de o suta de suspecti. Grupurile pentru drepturile omului sustin ca ar fi fost omorati si civili nevinovati.

Politia a impuscat in total 109 persoane saptamana trecuta, dar numele lor nu au fost date publicitatii.
Guvernul statului Sao Paolo sustine ca identitatea victimelor a fost tinuta secreta din respect fata de familiile acestora.

Dar organizatiile pentru drepturile omului se tem ca politia a reactionat disproportionat la atacurile initiate de grupuri criminale din inchisori si ca intre victime s-ar afla si civili.
Pe de alta parte, membri ai Colegiului Medicilor care au vazut cadavrele au declarat presei ca unele dintre ele ar prezenta semnele unor executii sumare.

Luni, Parchetul General al statului Sao Paolo a cerut politiei sa prezinte pana joi o lista completa cu numele persoanelor impuscate de fortele de ordine, precum si o copie a raportului oficial intocmit pentru fiecare constatare de deces in parte.

Guvernatorul statului nu exclude ca printre victime sa se fi aflat si civili nevinovati, dar a negat cu tarie ideea ca politistii i-ar fi impuscat premeditat.

In acelasi timp, in capitala Brasilia, Congresul il va audia pe avocatul presupusului lider al asa numitului grup PCC - banda criminala care a declansat violentele, omorand 41 de politisti si gardieni din inchisoare.

Avocatii sunt banuiti ca ar fi cumparat o inregistrare audio a unei dezbateri parlamentare care continea informatii secrete privind transferul a 765 de membri ai grupului PCC intr-o inchisoare de securitate maxima.

Violentele initiale impotriva politiei par sa fi fost o razbunare fata de acest transfer de detinuti. Un tehnician de sunet a recunoscut ca ar fi vandut inregistrarea cu mai putin de 90 de dolari.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.