Fosti si actuali comunisti, socialisti, catolici moderati cu vederi de stinga – asa arata, in prezent, portofoliile-cheie din executivul si legislativul italian numit de Prodi.

"Corriere della Sera" titra despre noul guvern Prodi: "Mai mult de stinga decit de centru". Noul premier in exercitiu al Italiei i-a prezentat ieri presedintelui Napolitano lista cu executivul sau. "Lista ministrilor este incheiata, si este incheiata bine", a declarat "Il Professore" dupa ultima noapte alba de negocieri cu partenerii din Uniunea Maslinului, coalitia care, inca inainte de a cistiga alegerile, isi impartea portofoliile viitorului executiv. Triada de forta a noului executiv italian o reprezinta ministrii de Interne, de Externe si de Cultura, apreciaza cotidianul italian "La Repubblica".

Massimo D’Alema, seful democratilor de stinga si o figura proeminenta a cercurilor comuniste italiene, a plecat de la negocierile finale cu portofoliul Externelor, care se adauga titulaturii de vicepremier. "Doctorul Subtil", cum este denumit versatilul Giuliano Amato, preia Ministerul Internelor. Amato este cunoscut pentru simpatiile sale socialiste. Portofoliul de la Cultura si titlul de vicepremier si le-a asigurat Francesco Rutelli, pentru partidul Margareta, de centru-stinga. Concesia facuta de Prodi aliatilor sai nestatornici de centru, Uniunea Democratilor pentru Europa, a vizat portofoliul Justitiei, preluat de presedintele partidului, Clemente Mastella.

Italia se sufoca de comunisti

Valul de comunisti care a invadat Peninsula, dupa alegerile din aprilie, este fara precedent. Republica este condusa de Giorgio Napolitano, una dintre figurile reprezentative ale comunismului italian din a doua jumatate a secolului XX, care in 1956 a salutat invadarea Ungariei de catre trupele sovietice ca "necesara", relateaza "Corriere della Sera".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.