Regele Abdullah al Arabiei Saudite a afirmat ca nu se asteapta la o escalada militara in conflictul dintre Iran si SUA, in legatura cu controversatul program nuclear iranian.

"Iranul isi cunoaste drepturile si indatoririle nationale si mondiale, ca si Statele Unite ale Americii. Exista, de asemenea, responsabili in Iran, dar si in cealalta parte, care nu cunosc interesul tarii lor’’, insa ‘’nu cred’’ ca acest conflict va degenera intr-o confruntare armata, a opinat suveranul saudit, conform postului de televiziune oficial. Arabia Saudita militeaza pentru o rezolvare negociata la criza generata de activitatile nucleare sensibile ale Iranului, banuit de Occident, in special de SUA, ca dezvolta un program nuclear militar, sub masca unui proiect civil.

Pe de alta parte, ministrii de Externe din Rusia si China, respectiv Serghei Lavrov si Li Zhaoxing s-au intalnit ieri la Beijing, pentru a examina modalitatile vizand rezolvarea crizei nucleare iraniene. Rusia si China, membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU alaturi de Franta, Marea Britanie si SUA, se opun adoptarii unor sanctiuni impotriva Iranului, in dosarul nuclear iranian. Uniunea Europeana a anuntat luni ca este gata sa ajute Iranul in domeniul nuclear civil, daca Teheranul accepta sa opreasca procesul de imbogatire a uraniului.

IRANUL, O AMENINTARE Pentru. EUROPA, CRED ISRAELIENII

Iranul va avea, in viitor, rachete cu o raza de actiune de cinci mii de kilometri, capabile sa lanseze ogive nucleare, care vor ameninta Europa, a declarat, luni, fostul sef al informatiilor militare israeliene, generalul Aharon Zeevi, citat de AFP. "Iranul poseda rachete sol-sol, capabile sa lanseze ogive nucleare, cu o raza de actiune de aproximativ 1.500 de kilometri, insa va avea, in viitor, rachete cu o raza de actiune de 5.000 de kilometri, care vor ameninta intreaga Europa", a declarat generalul intr-o conferinta de la Centrul Jaffee pentru studii strategice al Universitatii din Tel Aviv.

"Ahmadinejad promite punerea in practica a planului actual in doi, trei ani si sugerez sa il luam in serios", a mai spus generalul Zeevi. Israelul acuza Iranul ca doreste sa se inzestreze cu arme nucleare sub paravanul unui program nuclear civil, fapt dezmintit de Teheran. Temerile Israelului au fost intarite de anuntul Republicii Islamice ca a reusit sa imbogateasca uraniu si de declaratiile presedintelui Ahmadinejad care a indemnat la "stergerea" Israelului de pe harta.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.