Administratia Bush a anuntat ca va scoate Libia de pe lista statelor teroriste. Masura poate avea efecte asupra pretului petrolului si este menita ca un exemplu pentru Iran.

SUA isi vor relua relatiile diplomatice cu Libia si vor scoate acest stat de pe lista sponsorilor terorismului. Decizia a fost luata ca urmare a renuntarii Libiei la armele de distrugere in masa si a cooperarii depline in lupta impotriva terorismului. SUA plasasera Libia pe lista statelor teroriste in urma cu 27 de ani, iar administratia Bush inclusese statul nord-african in rindul "statelor-bandit" ("rogue states"). Chiar si in luna martie a acestui an, Libia fusese confirmata pe lista americana a statelor teroriste.

Model pentru Iran

Companiile petroliere au facut lobby in Congres in ultimii doi ani pentru a putea reincepe afacerile cu Libia, dar administratia Bush a respins ca lobby-ul ar fi influentat recenta decizie. Totusi, masura va avea un impact important asupra pretului petrolului, deoarece Libia detine locul noua in topul rezervelor de titei. Washingtonul vede masura ca un semnal pentru Iran si Coreea de Nord: renuntarea la armele de distrugere in masa poate insemna intoarcerea cu drepturi depline in comunitatea internationala.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.