La sase luni dupa ce a blocat activitatea agentiilor umanitare internationale, Coreea de Nord a anuntat ca este gata sa primeasca din nou ajutoare alimentare.

Programul Alimentar al Natiunilor Unite isi va relua operatiunile, desi la o scara mai redusa decat in trecut.

Anul trecut Coreea de Nord a declarat ca nu mai are nevoie de agentiile umanitare, pentru ca primeste suficiente alimente de la China si Coreea de Sud.

Insa responsabilii Programului Alimentar al ONU au negociat revenirea in Coreea de Nord, pe motiv ca exista inca numeroase categorii ale populatiei care pot deveni victime ale foametei.

Directorul pentru Asia al programului, Tony Banbury, spune ca ajutoarele vor fi reluate imediat. De ele vor beneficia insa doar doua milioane de nord coreeni, de trei ori mai putini ca anul trecut.

Este dificil pentru ONU sa aiba un program alimentar in zone unde nu suntem capabili sa oferim asistenta tuturor celor care ar avea nevoie de ea.

Tony Banbury

"Este dificil pentru ONU sa aiba un program alimentar in zone unde nu suntem capabili sa oferim asistenta tuturor celor care ar avea nevoie de ea. Guvernul de la Pyongyang promite ca va oferi suficiente alimente celor la care nu putem ajunge. Sper ca acest lucru sa se intample", spune oficialul ONU.

Decizia Coreei de Nord de a bloca activitatea agentiilor straine, anul trecut, a fost vazuta ca o incercare de a reduce monitorizarea actiunilor autoritatilor locale in relatie cu populatia locala.

Coreea de Nord a preferat sa obtina alimentele de la China sau Coreea de Sud, tari care nu insista asupra unei gestionari stricte a ajutoarelor.

Au aparut imediat suspiciuni ca alimentele ajungeau in primul rand la armata sau la elita politica, si nu la paturile sarace ale societatii nord coreene.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.