Vicepremierul israelian Shimon Peres a avertizat Iranul - luni - ca ar putea fi amenintata de distrugere daca va continua sa faca apel la aneantizarea Israelului, informeaza AP.

"Fiti atenti la amenintarile voastre !", a recomandat Peres intr-un interviu televizat. "Cei care ameninta cu distrugerea sunt in pericol de a fi ei insisi distrusi".
Vicepremierul israelian facea aluzie la declaratiile presedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad in ultimele luni, care si-a exprimat dorinta ca Israelul sa fie "ras de pe harta".

Pe de alta parte, hotararea Teheranului de a-si continua programul de imbogatire a uraniului in pofida presiunilor comunitatii internationale suscita nelinisti in Israel. Peres nu a precizat cine ar putea interveni impotriva Iranului, dar a subinteles ca o operatiune militara dar putea fi declansata de SUA, facand aluzie la razboaiele in Afganistan si Irak.

Saptamana trecuta, seful armatei israeliene, Dan Halutz, estimase ca comunitatea internationala dispune de forta militara necesara impiedicarii Iranului sa fabrice arme nucleare si a lasat sa se inteleaga ca statul evreu s-ar putea implica intr-un asemenea atac.

Shimon Peres, ex-laureat al premiului Nobel pentru pace, a cerut Chinei si Rusiei sa sustina rezolutia ONU impotriva Iranului care ar implica sanctiuni. Daca puterile lumii s-ar uni impotriva Teheranului, interventia militara ar putea fi evitata, a opinat vicepremierul.

Prin aceasta declaratie, Peres si-a atras critica analistului militar Yoav Limor care a dezaprobat insinuarea ca Iranul ar incuraja distrugerea. "Exista un larg consens pentru a spune ca ar fi fost mai bine daca Peres nu ar fi spus asta, mai ales in acest moment. Sunt sigur ca Israelul nu doreste sa se vada in acelasi azil de nebuni cu Ahmadinejad", a declarat Limor.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.