Presedintele american a criticat „nationalismul economic“ al Rusiei, acuzindu-l pe Vladimir Putin ca foloseste resursele energetice ca mijloc de presiune politica.

"Rusia este o tara care a emis semnale amestecate, lucru ce ne face sa punem la indoiala intentia lor de a deveni sau nu o democratie autentica", a declarat liderul de la Casa Alba intr-un interviu publicat ieri de cotidianul german "Bild", la doar trei zile dupa ce vicepresedintele american Dick Cheney formulase critici similare.

Referitor la presedintele Vladimir Putin, Bush a spus ca "el foloseste companiile sale pentru a atinge obiective politice. Iar noi ne exprimam ingrijorarea atunci cind cineva foloseste gazul natural, de exemplu, pentru a trimite semnale guvernelor". Bush a pus acest tip de comportament pe seama "nationalismului economic" dupa care guverneaza Kremlinul in relatia cu vecinii sai.

Presedintele american a citat in sprijinul afirmatiilor sale si "razboiul gazelor" prin care Rusia a oprit furnizarea gazului natural catre Ucraina. Cu toate acestea, Bush a mai declarat ca relatia sa cu Putin este una "calda": "Este o relatie in care putem sta fata in fata si il pot intreba direct de ce a luat deciziile pe care le-a luat".

Cheney nu se dezminte

In drumul spre casa, dupa turneul est-european, vicepresedintele american Dick Cheney si-a reafirmat angajamentul fata de declaratiile sale din capitala lituaniana. "Cei mai buni vecini pe care ii poate avea Rusia sint democratiile solide", a declarat inaltul oficial american, respingind acuzatiile de irationalitate si ca ar fi folosit un ton dur in declaratiile de la Vilnius: "Eu consider ca tonul meu e mai degraba masurat".

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a ripostat dur la criticile lui Cheney, declarind ca acesta ar fi fost "indus in eroare de consilieri". Presa rusa a calificat declaratiile lui Cheney drept un "al doilea Razboi Rece". In schimb, "The Times" comenteaza in editorialul de fond ca, "in absenta unor critici solide la adresa Kremlinului din partea Europei, in principiu din cauza dependentei europene de gazul rusesc, e mai bine totusi ca cineva din Vest sa conteste pofta insatiabila de putere a lui Putin".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.