Circa 70 de fosti membri ai garzilor elvetiene ale Papei au organizat un mars de 700 de kilometri din Elvetia pana la Vatican, unde vor sarbatori 500 de ani de la infiintarea acestui corp militar care se ocupa de protectia Papei, transmite AFP. Veteranii au inceput acest mars pe 7 aprilie, plecand din Bellinzona, cantonul elvetian Tessin. Ei au parcurs pe jos 720 de kilometri pana la Vatican, in memoria marsului efectuat de 150 de soldati elvetieni, in 1505, care au dorit sa se puna la dispozitia Papei Iulius al II-lea.

L-au invins pe Charles Quintul

Fostii soldati vor fi intampinati, joi, la Roma, in celebra Piazza del Popolo, de inalti ofiteri italieni si de o trupa formata din actualele garzi elvetiene pontife. Veteranii vor merge apoi in Piata San Pietro de la Vatican.

In jurul orei 15.00 GMT, Papa va aparea la fereastra pentru a saluta si binecuvanta veteranii, in cadrul festivitatilor organizate pentru sarbatorirea a 500 de ani de la infiintarea garzilor elvetiene pontificale. Sambata vor depune juramantul noii recruti.

Aceasta ceremonie are loc in fiecare an la data de 6 mai, data la care garzile elvetiene ale Papei Clement al VII-lea au invins trupele lui Charles Quintul care au atacat Roma pe 6 mai 1527. 142 de soldati din 189 si-au pierdut viata in aceasta batalie.

Uniforme inspirate de Michelangelo

Corpul de garda al Papei a fost creat pe 21 iunie 1505, cand Papa Iulius al II-lea a angajat 200 de halebardieri mercenari elvetieni pentru a apara statul pontif. Corpul de garda a fost oficial constituit pe 22 ianuarie 1506.

Garda elvetiana pontifa este singurul corp armat care mai exista la Vatican. Numara 110 soldati, care sunt elvetieni, catolici, cu varste cuprinse intre 19 si 30 de ani. Pe parcursul serviciului militar, care dureaza cel putin doi ani, soldatii trebuie sa ramana celibatari.

Garzile elvetiene poarta o uniforma in care se imbina culorile rosu, galben si albastru, inspirata din uniformele halebardierilor din secolul al XVI-lea, care se pare ca ar fi fost create de Michelangelo.

Soldatii pazesc portile Vaticanului si sunt insarcinati cu protectia Papei, mai ales in timpul sarbatorilor din Biserica San Piedro si a marilor evenimente publice la care ia parte suveranul pontif.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.