"Nimic nu justifica astazi plecarea mea. Am fost acuzat pe baza unor declaratii trunchiate. Acest fapt este chiar o dovada ca nu am cerut niciodata ancheta unor personalitati, fie de stinga sau de dreapta", a declarat ieri-dimineata premierul Villepin, intr-un interviu pentru postul de radio Europe 1. Dupa aparitia in fata Biroului reunit al Deputatilor UMP, ieri la prinz, Sarkozy a declarat ca este hotarit sa mearga "pina la capat pentru a cunoaste adevarul, oricare ar fi consecintele", fara sa declanseze insa "o criza politica".

Convocarea lui Villepin si a lui Sarkozy in fata plenului deputatilor UMP este exceptionala si nu intra in practicile uzuale franceze, fiind justificata doar de tensionata situatie de la Matignon. Dupa intrebarile parlamentarilor UMP, cei doi aveau sa raspunda intrebarilor opozitiei socialiste, din Adunarea Nationala, din cursul dupa-amiezei.

Premierul Villepin si presedintele Chirac au fost acuzati de presa ca au incercat sa il discrediteze pe potentialul candidat la presedintie, Sarkozy. Cei doi s-ar fi aflat in spatele unui denunt anonim, conform caruia acesta ar fi detinut conturi la societatea financiara Clearstream, cu fonduri provenite dintr-o vinzare controversata din 1991 a unor fregate franceze catre Taiwan.

Rondot da dezmintiri

Personajul-cheie al scandalului Clearstream, generalul Philippe Rondot, fostul sef al serviciilor de informatii ale Apararii, a dezmintit tot ieri, in cotidianul "Le Figaro", informatiile aparute saptamina trecuta in ziarul "Le Monde", in care se afirma ca Dominique de Villepin ii ceruse explicit, la indicatiile presedintelui Chirac, sa-l ancheteze pe Sarkozy in legatura cu conturile Clearstream. "NICIODATA nu mi-a cerut Dominique de Villepin sa ma interesez, in vreun anumit moment, de politicieni", a declarat Rondot.

Socialistii sar la git

Cerind interventia transanta a lui Jacques Chirac, presedintele Partidului Socialist, François Hollande, tuna si fulgera impotriva crizei politice din tara: "Presedintele Chirac nu poate lasa Franta asa, cu un stat discreditat, o majoritate divizata, cu un premier fara cea mai mica autoritate si cu un ministru de Interne despre care nu stim daca este manipulat sau manipulator", declara el.