De la New York, pe coasta de est, pana la Los Angeles, pe cea de vest, si in peste 50 de alte orase, mari multimi de protestatari agitand, in sunetul tobelor si suieratul fluierelor, steaguri ale SUA, dar si ale unor state latino-americane, ca Mexic si El Salvador, din care provin, au confirmat tendinta tot mai evidenta in ultimul timp ca latino-americanii devin o forta politica apreciabila.

O forta care nu mai poate fi ignorata si care se ridica impotriva unui sistem unde sunt considerati cetateni de mana a doua.
Descrisa ca "Marele Boicot American" sau "O zi fara imigranti", actiunea a mobilizat numai la Los Angeles 300.000 de persoane, iar la Chicago, 400.000. "America a fost creata de imigranti", "Aceasta nu este democratie, ci ipocrizie", se putea citi pe pancartele protestatarilor, cu referire la adoptarea de catre Camera Reprezentantilor, in decembrie trecut, a unei legi prin care imigrantii ilegali sunt socotiti infractori si se aloca fonduri suplimentare pentru securizarea granitelor.