Omul de afaceri care a luat in concesiune WTC reconstruieste zona din miliardele primite de la firmele de asigurari.

Pentru miliardarul Larry Silverstein, catastrofa din 11 septembrie 2001 a insemnat cea mai mare recuperare de fonduri din istoria afacerilor imobiliare newyorkeze. Magnatul a incasat aproape cinci miliarde de dolari pentru distrugerea complexului pe care il luase in concesiune pe o perioada de 99 de ani, cu doar sapte saptamini inaintea atacului din 11 septembrie. Silverstein a demarat joi lucrarile la Turnul Libertatii, care se va inalta pe ruinele fostului World Trade Center, impreuna cu alti patru zgirie-nori.

Licitatie controversata

Concesionarea Turnurilor Gemene, distruse in atentat, a fost de la bun inceput inconjurata de suspans. In momentul licitatiei oficiale, din iulie 2001, Silverstein a fost intrecut in oferta de catre o firma concurenta care insa s-a retras inainte de adjudecare. Desi afacerile lui Silverstein nu erau deloc in cea mai infloritoare perioada, Silverstein incercind chiar sa creeze o zona economica libera in Israel pentru a-si atrage o sursa suplimentara de venituri, Autoritatea Portuara newyorkeza a decis concesionarea terenului WTC, de teama unui scandal pe care l-ar fi produs revocarea rezultatului licitatiei. Concesionarea a fost justificata de crah-ul bursei din "Lunea neagra", in 1987, si de incercarile disperate de a face cit mai functionale parteneriatele public/private pentru usurarea cheltuielilor municipalitatii. Initiativa privatizarii sitului WTC a venit chiar din partea guvernatorului republican Pataki, in 1995, care, in prezent, este unul dintre opozantii lui Silverstein.

Lobby pe linga democrati

In lupta cu Autoritatea Portuara, sprijinita de administratia republicana, Silverstein s-a apropiat foarte mult de cercurile democrate. Magnatul vrea sa-si recupereze banii construind cit mai multe spatii comerciale in zona, in vreme ce Autoritatea Portuara revendica o treime din suprafata construibila, care sa fie destinata spatiilor rezidentiale. Silverstein il sponsorizeaza pe Eliot Spitzer, procurorul general al orasului si principal favorit pentru fotoliul de guvernator, din partea democratilor, in alegerile din noiembrie. Suma oficiala pe care Silverstein ar urma sa o ofere lui Spitzer in campanie este de 43.000 de dolari. Silverstein stie ca viitorul guvernator are dreptul sa numeasca sase reprezentanti ai institutiei sale in consiliul de administratie al Autoritatii Portuare, ca atare, are tot interesul ca procurorul Spitzer sa fie protectorul intereselor sale, pentru a putea opera modificari in continutul contractului negociat in forma actuala.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.