Demonstrantii, inarmati cu bastoane, pietre si sticle incendiare, protesteaza fata de vizita la Atena a secretarului de stat american, Condoleezza Rice.

Seful diplomatiei americane a sosit in Grecia in crusul noptii de luni, pentru intalniri cu premierul si ministrul de externe grec. Autoritatile au mobilizat suplimentar mii de politisti, pentru a face fata protestelor anticipate. Camioane incarcate cu membri ai fortelor speciale au ocupat pozitii strategice, unde erau asteptate ciocniri violente cu manifestantii de stanga, nemultumiti de prezenta Condoleezzei Rice la Atena.

In centrul capitalei grecesti au fost impuse restrictii de trafic. Cateva drumuri au fost inchise, iar localnicii sfatuiti sa ramana cat mai departe de anumite strazi. Prezenta oficialilor americani in Grecia este de fiecare data un prilej de proteste pentru activistii greci de stanga si ecologisti. Fostul secretar de stat american Colin Powell si-a anulat vizita in Grecia, pe perioada Jocurilor Olimpice din 2004, de teama protestelor violente.

Desi Grecia este membru NATO, multi dintre eleni au ramas cu resentimente la adresa Washingtonului, acuzat ca a sustinut junta militara de extrema-dreapta dintre anii 1967 si 1974. Atena ar putea fi in cele doua zile ale vizitei Condoleezzei Rice si scena unor proteste anti-razboi. Grupuri de demonstranti care se opun campaniilor din Irak si Afganistan au anuntat pentru astazi o serie de manifestatii.