Presedintele chinez a ignorat protestele studentilor la prestigioasa universitate americana Yale

Vineri, 21 aprilie, pe cind alaiul presedintelui chinez Hu Jintao se apropia de campusul Yale, cele doua trotuare, care marginesc strada pe care urma sa vina coloana oficiala, demonstrau in mod socant extremele intre care balanseaza China astazi.

Omagiu conducatorului

Pe trotuarul din dreapta, adunarea multicolora aminteste de manifestatiile de 23 august din Romania lui Ceausescu. Zeci de chinezi cu sepci si stegulete rosii misuna agitati in spatele unor pancarte pe care sta scris, in chineza si engleza, "Un bun venit calduros presedintelui Hu in SUA!".

Un grup masiv de instrumentisti si dansatori, imbracati in costume traditionale alb-roz si turcoaz, bat frenetic in tobe, cintind si fluturind esarfe lungi, rosii. Intre "artisti", femei in virsta, la 50-60 de ani, facind gratios pe majoretele. Uitind un moment ca ma aflu in SUA, nu imi pot reprima senzatia ca oamenii muncii de pe trotuar au fost probabil adusi aici cu autobuzele, pentru a alcatui un fond sonor si vizual placut ochiului lui Hu. O femeie ma roaga, intr-o engleza stricata si cintata, sa ii fac o poza. O intreb de ce se bucura ca vine presedintele chinez. "A facut sa creasca economia, China o sa aiba mult mai multi bani, o sa fie bine!", imi spune, zimbind cu toti dintii si luminindu-se la fata.

Ceva mai incolo, insa, pe trotuarul opus, exista si reversul medaliei, care iti da fiori. O femeie tine, tacuta, un afis pe care corpul descarnat al unui barbat, despicat si golit de organe, se vede fotografiat in toata oroarea detaliilor. Deasupra, explicatia: "Practicantii sectei Falun Gong din China - omoriti in bataie, organele extrase". "Lasati Taiwanul sa decida!", "Acceptati refugiati nord-coreeni!", "Stop cenzurii presei si reproducerii!", "Respectati drepturile omului!", striga studentii. Printre chinezi, multi europeni sau americani, musulmani, albi, negri, laolalta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.