Organizatia Internationala pentru Drepturile Omului, Amnesty International, anunta ca peste 20.000 de oameni asteapta - in intreaga lume - sa fie executati de autoritatile din propriile tari.

In raportul sau anual privind pedeapsa capitala, Amnesty International, arata ca anul trecut au fost executati peste doua mii de oameni in 22 de tari, pe primul loc aflandu-se China - unde s-au inregistrat 80% din executii.

Amnesty International spune ca tendinta generala este de abolire a pedespei cu moartea si ca - in acest context - este anormal ca tari precum China, Arabia Saudita, Iranul si Statele Unite sa continue sa condamne oameni la moarte.

Raportul arata ca in China exista 68 de capete de acuzare pentru care poate fi pronuntata pedeapsa capitala - intre ele numarandu-se frauda, deturnarea de fonduri si crime legate de traficul, sau consumul de droguri.

"Este dificil sa ne dam seama cati oameni sunt executati in China, deoarece este un secret de stat. Oficiali chinezi de rang inalt vorbesc de 10 mii de cazuri, iar unii avocati de opt mii - deci e vorba de cifre uriase", spune directorul Amnesty International, Kate Allen.

In legatura cu China exista si temerea ca unul din motivele pronuntarii atator sentinte cu moartea sunt profiturile substantiale obtinute din traficul cu organele celor executati.

Amnesty International critica si Iranul care este singura tara in care anul trecut au fost executati si minori. Cel putin opt persoane au fost executate pentru fapte comise in copilarie, iar doua dintre ele inca nu implinisera varsta de 18 ani la data executiei.

In Statele Unite - mai arata raportul - doi barbati au fost eliberati dupa ce s-a constatat ca fusesera condamnati la moarte in mod gresit. Iar in Arabia Saudita s-au inregistrat cazuri de oameni luati din celula de inchisoare si dusi la locul executiei fara a fi aflat vreodata ca fusesera condamnati la moarte.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.