Mai multe cutremure puternice au avut loc in Indonezia, India si Turcia, intr-un interval de doar cateva ore. Desi nu au fost pagube majore si s-a inregistrat doar o victima, specialistii estimeaza ca astfel de miscari telurice vor mai avea loc in zona.. Indonezia a fost zguduita ieri dimineata de un nou seism cu magnitudinea de 6,2 grade pe scara Richter, care a provocat pagube materiale si panica in randul populatiei din zonele afectate de tsunami. Epicentrul cutremurului a fost localizat in zona insulei Sulawesi. Oameni cuprinsi de panica au alergat spre zone de pamant ridicate in Palu, unde, potrivit surselor politiei, in jur de 30 de case din lemn au fost avariate de seism, iar mai multi pacienti ai spitalului Undata au parasit asezamantul panicati. "Tipau: apa, apa, deoarece se temeau de valuri", a declarat doctorul Ririr Lamadjido pentru AP. O persoana a decedat in urma unui atac de cord cauzat de panica, iar o alta a fost grav ranita, in urma seismului care a fost urmat de mai multe replici.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter s-a inregistrat, in noaptea de duminica spre luni, la ora locala 0.36 (0.36 ora Romaniei), in Mediterana, in largul portului Kas, statiune balneara cu o intensa activitate turistica, situata in sudul Turciei, a anuntat Observatorul de la Strasbourg pentru stiintele Pamantului. Epicentrul seismului a fost localizat la 36 de grade latitudine nordica si 29,9 grade longitudine estica, a precizat observatorul.

Mica insula elena Megisti e situata in dreptul portului turc Kas. Potrivit postului de televiziune local CNN, cutremurul nu a produs victime sau pagube materiale. in 1999 aproape 20.000 de persoane si-au pierdut viata in doua violente cutremure produse in nord-vestul industrializat al tarii, unde se inregistreaza o mare densitate a populatiei. * Un seism puternic, cu magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter, a zguduit ieri dimineata insulele Nicobar, din sudul Indiei. Seismul s-a simtit in insulele din golful Bengal, in jurul orei locale 12,22 (4,22 GMT), informeaza Observatorul din Hong Kong, care precizeaza ca epicentrul miscarii seismice a fost localizat la aproximativ 1.740 de kilometri sud-est de orasul Calcutta.

Vor mai fi cutremure in zona

Directorul general al Institutului National de Fizica a Pamantului, Gheorghe Marmureanu, ne-a spus ca noua serie de cutremure care a zguduit Indonezia, India si Turcia "nu trebuie sa-i ingrijoreze pe romani". "Toate aceste miscari seismice au fost departe de noi. Tarile respective fac parte din alt sistem tectonic, si anume cel indo-australian, care nu e in legatura cu cel care declanseaza seismele de la noi", ne-a declarat Gheorghe Marmureanu .Specialistii estimeaza ca in zona respectiva vor mai fi cutremure, pentru ca "energia" acumulata nu s-a descarcat complet in urma miscarilor telurice de pana acum.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.