Apar din ce in ce mai multe semnale ca Iranul este dispus sa accepte un compromis in chestiunea controversatului sau program nuclear, inaintea reuniunii Consiliului de Securitate ONU.

Emisarii diplomatici iranieni au avut numeroase intalniri la nivel inalt, pe fondul speculatiilor ca vor fi aplicate sanctiuni sau chiar lovituri militare Teheranului, daca nu se conformeaza cererilor comunitatii internationale.

Un inalt oficial iranian, care si-a pastrat anonimatul, a declarat ca echipa de diplomati care a negociat la Moscova cu trimisii Uniunii Europene ar fi oferit incetarea totala a operatiunilor de imbogatire a uraniului, cu conditia ca acest lucru sa nu fie facut public.

Oficialul spune ca propunerea a fost respinsa deoarece seful Agentiei ONU pentru Energie Atomica trebuie sa prezinte pana la sfarsitul lunii concluziile unui raport asupra modului in care Iranul colaboreaza cu statele occidentale.

Alte relatari din Europa spun ca Iranul ar fi oferit o incetare temporara a proceselor de imbogatire a uraniului, pentru a se continua negocierile. si aceasta oferta se pare ca a fost respinsa.

Exista indicii ca retorica Teheranului, care pana acum a fost foarte agresiva, incepe sa devina mai concilianta.

Un argument pentru liderii iranieni ar fi ca, o data ce Iranul a reusit sa proceseze uraniu imbogatit, a demonstrat capacitatea sa nucleara si se poate retrage cu demnitate din conflict.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.