Emisarii diplomatici iranieni au avut numeroase intalniri la nivel inalt, pe fondul speculatiilor ca vor fi aplicate sanctiuni sau chiar lovituri militare Teheranului, daca nu se conformeaza cererilor comunitatii internationale.

Un inalt oficial iranian, care si-a pastrat anonimatul, a declarat ca echipa de diplomati care a negociat la Moscova cu trimisii Uniunii Europene ar fi oferit incetarea totala a operatiunilor de imbogatire a uraniului, cu conditia ca acest lucru sa nu fie facut public.

Oficialul spune ca propunerea a fost respinsa deoarece seful Agentiei ONU pentru Energie Atomica trebuie sa prezinte pana la sfarsitul lunii concluziile unui raport asupra modului in care Iranul colaboreaza cu statele occidentale.

Alte relatari din Europa spun ca Iranul ar fi oferit o incetare temporara a proceselor de imbogatire a uraniului, pentru a se continua negocierile. si aceasta oferta se pare ca a fost respinsa.

Exista indicii ca retorica Teheranului, care pana acum a fost foarte agresiva, incepe sa devina mai concilianta.

Un argument pentru liderii iranieni ar fi ca, o data ce Iranul a reusit sa proceseze uraniu imbogatit, a demonstrat capacitatea sa nucleara si se poate retrage cu demnitate din conflict.