Politia italiana a dat pe 11 aprilie una dintre loviturile istoriei ei, prin arestarea lui Bernardo Provenzano, liderul incontestabil al Mafiei siciliene, „Il capo di tutti capi”, care se ascundea de 43 de ani in mica insula, o performanta demna de invidiat pentru multi capi mafioti.

Marea lovitura s-a potrivit cum nu se poate mai bine pentru liderul Uniunii de stinga italiene, Romano Prodi, care a cistigat "la mustata" alegerile generale, invingindu-l pe longevivul Silvio Berlusconi in urma unei campanii axate tocmai pe combaterea mafiei.

Arestarea lui Provenzano a venit intr-un moment in care carabinierii si magistratii italieni isi concentrasera eforturile pe anihilarea unei alte retele mafiote, renumita "ndrangheta", care actioneaza in sudul Calabriei si despre care se spune ca este cel mai periculos grup de crima organizata in acest moment in Italia, din cauza legaturilor pe care le are cu traficantii columbieni de cocaina. "Multumesc lui Dumnezeu, vinatoarea a luat sfirsit", a spus, vizibil usurat, seful Politiei din Palermo, Giuseppe Caruso, dupa ce agentii sai l-au prins pe Provenzano, aceasta fiind cea mai reusita operatiune din ultimii 13 ani dupa arestarea predecesorului lui Provenzano, Toto Riina, zis "Bestia". A ramas un mister modul in care a reusit liderul mafiot sa se ascunda atita vreme, mai ales ca a parasit, arareori, in 43 de ani, insula natala. O explicatie ar fi faptul ca s-a bucurat ani de-a rindul de complicitatea si sprijinul unor politicieni, politisti si oameni de afaceri. Ipoteza ii apartine procurorului anti-Mafia Pietro Grasso, care a provocat un imens scandal anul trecut prin acuzatiile sale. El s-a abtinut insa sa dea nume.

"TRADAT" DE UN PACHET CU HAINE. Bernardo Provenzano a fost prins intr-o ferma parasita din apropierea orasului sau natal, Corleone, devenit celebru datorita filmului "Nasul". Nu s-a opus, si dupa o scurta ezitare si-a recunoscut identitatea. Mafiotul, supranumit "Binu u tratturi", in siciliana "Bennie tractorul" din cauza modului in care obisnuia sa-si striveasca adversarii, parea surprins cind a dat nas in nas cu politistii. Probabil ca abilul Provenzano nu s-a gindit niciun moment ca avea sa fie dat de gol de un pachet cu rufe curate, pe care sotia sa, Saveria, i-l trimisese. Mafiotul, in virsta de 73 de ani, era renumit pentru discretia sa, el necomunicind cu locotenentii si familia decit prin intermediul unor biletele scrise de mina, "pizzini".

Nu mai vorbea de mult la telefon, de teama sa nu fie interceptat si se muta dintr-un loc in altul la doua- trei zile, ca sa-si piarda urma. Doar foarte putini stiau pe unde umbla si aceasta strategie l-a ajutat multa vreme. Culmea ironiei, el nu a fost tradat de vreun asociat sau gangster rival, ci de un transport de rufe. Cit se poate de banal, aproape neverosimil. Politia urmarea cu camere video orice miscare a familiei lui, care s-a ascuns impreuna cu el multa vreme, pina in 1992, cind sotia s-a intors acasa, in Corleone, cu cei doi fii ai lor. Mesajul potrivit practicii Mafiei era ca Provenzano a murit, lucru sustinut si de avocatul mafiotului. Autoritatile nu au cazut insa in aceasta capcana si au continuat vinatoarea. Cu citeva zile inainte de marea lovitura, politistii au urmarit un pachet care a plecat de la sotia mafiotului, la bordul unei masini de distributie care a facut escale la mai multe case. Pina aici, nimic neobisnuit, deoarece Familia avea o spalatorie de rufe, pe care o gestiona Saveria si unul dintre fii. Pe 11 aprilie, masina a iesit din Corleone si s-a oprit la o mica ferma. "Am vazut cum cineva a intins mina sa ia pachetul si atunci am hotarit sa intervenim", a povestit Nicola Cavaliere, un reprezentat al Politiei din Roma.

"Agentii au dat peste un Provenzano impasibil, care nu s-a opus arestarii, ci doar a incercat sa-si ascunda identitatea", a povestit procurorul Pietro Grasso, care si-a facut un ideal din arestarea lui Provenzano. O misiune cu atit mai dificila cu cit politistii nu stiau cum arata mafiotul. Ultimele poze datau de cind acesta avea 25 de ani. Un portret robot realizat pe computer anul trecut, pe baza descrierilor unor informatori, s-a dovedit a fi departe de realitate. Arestarea lui Provenzano a fost primita cu aplauze in Sicilia de un grup de tineri dintr-o asociatie anti-Mafia, care au scandat "Noi sintem adeva rata Sicilie" si "Asasinule", "Bastardule", in timp ce acesta era escortat de agenti mascati spre o destinatie necunoscuta. Liderul mafiot isi va petrece la inchisoare restul vietii, fiind condamnat deja, in absenta, pentru cele mai cunoscute crime din ultimele decenii, printre care asasinarea in 1992 a celebrilor magistrati anti-Mafia Giovanni Falcone si Paolo Borsellino. Procurorul Pietro Grasso se indoieste totusi ca Provenzano va colabora vreodata cu autoritatile.

"FANTOMA DIN CORLEONE". Bernardo Provenzano s-a nascut la Corleone, pe 31 ianuarie 1933 si s-a inrolat in Mafia in adolescenta, pe vremea cind "corleonezii" erau condusi de Michele Navarra. Provenzano nu era totusi in gratiile acestuia si s-a apropiat de Luciano Leggio, un tinar mafiot ambitios care isi propusese sa-i ia locul lui Navarra. In septembrie 1958, Provenzano si alti 13 indivizi mascati l-au asasinat pe Navarra, deschizindu-i astfel calea lui Leggio spre sefia Familiei. Au urmat cinci ani singerosi, in care Provenzano a luat parte la o campanie de anihilare a asociatilor lui Navarra. Nu degeaba l-a caracterizat Leggio drept "un individ cu creier de gaina, dar care ucide ca un inger". In septembrie 1963 a fost eliberat un mandat de arestare pe numele lui Provenzano, acuzat de uciderea unui mafiot. De atunci, el s-a ascuns, laolalta cu alti corleonezi. Leggio a intrat la inchisoare in 1974, pentru crima, moment in care sefia Cosa Nostra i-a revenit unui alt mafiot celebru, Toto Riina, zis "Bestia", iar Provenzano a devenit mina lui dreapta. In acea perioada, se presupune ca acesta se ocupa de latura financiara a afacerilor pe care le avea impreuna cu Riina, mai ales de traficul cu heroina.

Nu se stie inca in ce masura a fost Provenzano implicat in asa numitul "razboi mafiot din 1981 - 1982, initiat de Riina si soldat cu peste o mie de mafioti morti. Un razboi care a impus clanul corleonezilor drept lider al Mafiei siciliene. "Bestia" a fost arestata in 1993 si condamnata la inchisoare pe viata pentru asasinarea judeca- torilor Falcone si Borsellino. Nu este clar momentul in care Provenzano a preluat conducerea Mafiei, unii informatori sustinind ca acest lucru s-a petrecut imediat. Ceilalti doi mafioti care si-ar fi dorit sa preia conducerea, Leoluca Bagarella si Giovanni Brusca, au ajuns si ei dupa gratii, in 1995 respectiv 1996.

MAFIA IMBLINZITA. Cu Provenzano la cirma, actiunile Mafiei au fost mai putin singeroase, atentia Nasului concentrindu-se pe profit si eficienta. De fapt, Provenzano a condus Mafia ca un veritabil director executiv. El a instituit "doctrina Provenzano", care prevede actiuni discrete, din umbra, cit mai departe de ochii suspiciosi ai autoritatilor. Fara bombe si atentate, fara morti. "Tractorul" devenise mai degraba un contabil interesat de bunul mers al firmei. Au existat marturii ale unor mafioti pocaiti potrivit carora Provenzano s-a implicat in intermedierea unor conflicte de afaceri intre mafioti. El a pus capat, cel putin temporar, seriei asasinatelor unor personalitati, din dorinta de a scapa de urmarirea politiei. Si-a cintarit fiecare miscare si a avut incredere doar in citiva oameni.

A renuntat la convorbirile telefonice, preferind sa dea ordine prin intermediul unor biletele scrise de mina sau la masina. Cind a fost capturat, in buzunarul blugilor cu care era imbracat au fost gasite citeva notite, care se incheiau, in mod surprinzator, cu binecuvintari cu tenta religioasa, de genul "Fie ca Dumnezeu sa te binecuvinteze si protejeze". Probabil ca ajunsese sa se considere chiar un lider spiritual, un informator povestind ca, la o intrunire a Cosa Nostra in 1992, el a aparut imbracat cu o roba rosie de episcop catolic.

BILBIIELILE POLITIEI. In cei 43 de ani de cind se ascunde, Provenzano a scapat de citeva ori ca prin minune de arestare. In 1997, el a trecut de un filtru pe sosea, la Casteldaccia, in apropiere de Palermo, din cauza ca nu a fost recunoscut. Un curier al sau a fost arestat cu putin timp inainte sa ii conduca pe anchetatori in ascunza toarea Nasului, dintr-o eroare a autoritatilor. Norocul i-a suris si in 2001, cind carabinierii au intervenit in forta la o reuniune a liderilor mafioti la Mezzojuso, la care se asteptau sa participe si Provenzano.

Desi au fost arestati lideri mafioti importanti, ca Benedetto Spera, considerat unul dintre cei mai de temut si puternici membri ai Cosa Nostra, operatiunea a fost un esec. Provenzano s-a aflat, intr-adevar, la Mezzojuso in acea dimineata si a urmarit, dintr-o ascunza toare la 200 de metri distanta, impresionanta desfasurare de forte. Dar a scapat, iar multa lume a presupus, la vremea respectiva, ca acesta fusese avertizat in legatura cu planurile politiei. La fel de socant este faptul ca Provenzano, desi persoana cea mai cautata in Italia, a reusit sa paraseasca tara in 2003, pentru a fi supus unei interventii chirurgicale la prostata in Franta, costurile fiind acoperite de Institutul National de Sanatate. Iar in ianuarie si martie 2005, Provenzano a scapat din nou unor raiduri in Sicilia, soldate cu arestarea a peste 100 de mafioti banuiti ca l-ar fi ajutat sa se ascunda.

Lupta pentru succesiune

Autoritatile sint constiente ca lupta pentru sefia Cosa Nostra a inceput deja. Cine va fi succesorul lui Provenzano? Se vehiculeaza mai multe nume, dar cele mai mari sanse par sa le aiba Salvatore Lo Piccolo (63 de ani), care se ascunde din 1983 si Matteo Messina Denaro (46 de ani), disparut si el din 1993. Acesta din urma este renumit pentru violenta sa, dupa ce a asasinat un gangster si si-a strins de git prietena, care era insarcinata in trei luni. Denaro este supranumit "Playboy" pentru afinitatea sa pentru femei si pentru pedanteria lui, fiind renumit pentru pasiunea pentru ceasurile de aur. Transferul de putere s-ar putea face fara violenta, daca cele doua grupuri cad la pace, dar este destul de putin probabil, spune Piero Grasso, seful Parchetului Anti-Mafia. "Este un vacuum de putere care trebuie umplut rapid si nimeni nu poate spune cum se va face acest lucru". Capturarea lui Provenzano a pus capat unei etape din istoria Mafiei siciliene si reprezinta o victorie remarcabila a autoritatilor italiene, dar nu este nicidecum o lovitura fatala pentru Clanul din insula, care a demonstrat mereu ca are puterea sa revina in forta. Fie ca va fi condusa de Piccolo sau Denaro, Cosa Nostra isi va apara cu toate resursele de care dispune imensul imperiu financiar pe care l-a cladit prin contrabanda cu tigari si alcool, prostitutie, trafic de droguri. O afacere cu profituri uriase, de miliarde de dolari pe an. "Nu trebuie sa facem greseala sa credem ca arestarea lui Bernardo Provenzano inseamna inceputul sfirsitului pentru Mafia", a spus magistratul Antonio Ingroia, din Sicilia.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.