Condoleezza Rice a anuntat ca SUA sint pregatite sa faca uz de optiunea militara impotriva Iranului.

Pentru prima oara in criza iraniana, Condoleezza Rice invoca "dreptul la autoaparare" al SUA, ce ar insemna interventia militara fara mandat ONU.

"Presedintele are deschise toate optiunile… noi am sustinut intotdeauna ca dreptul la autoaparare nu necesita o rezolutie a Consiliului de Securitate ONU", a raspuns Rice la intrebarea daca SUA ar actiona unilateral in criza iraniana. Ea a precizat ca, pentru moment, sint preferate optiunile diplomatice drastice, care ar impune sanctiuni de calatorie, regimuri de interzicere a vizelor pentru iranieni, confiscari ale proprietatilor iraniene. Rice a mai adaugat: "Pentru a-i aduce pe iranieni pe drumul bun fata de purtarea lor contradictorie cu toate dorintele comunitatii internationale, sintem pregatiti sa folosim masurile pe care le avem la dispozitie: politice, economice, altele, pentru a convinge Iranul".

SUA nu au obtinut marti sprijinul comunitatii internationale cu privire la impunerea unor sanctiuni severe asupra Iranului. Dupa acest esec, presedintele Bush, intrebat daca Statele Unite pregatesc un atac nuclear asupra Iranului, a afirmat: "Avem toate optiunile pe masa". Cu toate acestea, interventia in Iran ar fi mult mai complicata decit cea din Irak, in 2003.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.