Presedintele american George Bush a declarat ca toate optiunile sunt posibile in ceea ce priveste eforturile de a opri Iranul sa fabrice arme atomce, desi ar fi de preferat o solutie diplomatica.

Iata ce raspuns a dat liderul administratiei de la Casa Alba unei intrebari referitoare la posibilitatea unui atac nuclear. "Toate optiunile sunt demne de a fi examinate. Dorim rezolvarea acestei chestiuni pe cai diplomatice. Cea mai buna modalitate de a ne atinge scopul este sa colaboram cu alte tari care recunosc pericolul reprezentat de un stat iranian care ar detine arme nucleare", a spus presedintele Bush.

Declaratia sa survine dupa incheierea, fara rezultate, a unei noi runde de negocieri privind criza nucleara iraniana, la Moscova.

La incheierea reuniunii, sub-secretarul de stat american Nicholas Burns a spus ca toti diplomatii prezenti au recunoscut ca e nevoie de o reactie energica fata de incalcarea flagranta de catre Iran a angajamentelor luate in fata comunitatii internationale.

Divergente

Insa Statele Unite, Rusia, China si troica europeana formata din Germania, Franta si Marea Britanie, nu se pot pune de acord asupra modului in care ar trebui sa arate aceasta reactie conjugata.

Se relateaza ca a fost discutata posibilitatea impunerii de sanctiuni, insa nu s-a ajuns la un consens.

Atat Rusia cat si China privesc cu rezerva sanctiunile economice, temandu-se ca astfel si-ar pune bete in roatele propriilor interese economice in relatia cu republica islamica.

In cazul Rusiei, aceste interese sunt substantiale. Moscova construieste o centrala nucleara in Iran, le vinde iranienilor rachete sol-aer si intentioneaza sa obtina licente de dezvoltare pentru campuri petrolifere iraniene.

Rusia a facut inca un apel la gasirea unei solutii diplomatice in cursul reuniunii de marti.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.