Luni seara, la New York, juriile au acordat prestigioasele premii pentru excelenta in jurnalism, literatura si muzica.

Vedetele serii festive de la Universitatea Columbia au fost, cu toata incarcatura dramatica de rigoare, fotografiile de presa care surprindeau anul trecut dezastrul lasat in urma in New Orleans de uraganul Katrina. Insa nu au scapat atentiei nici impresionantele editoriale despre genocidul din Darfur, semnate de Nicolas Kristof in "The New York Times", si nici povestea Geraldinei Brooks despre dilemele morale ale razboiului, plasata in ambianta secolului 19 american.

Inchisori secrete si coruptie in Congres

Aria de posibili cistigatori fiind limitata la publicatii si oameni de presa din Statele Unite, capul de afis la capitolul presa a fost tinut si anul acesta de cele mai importante doua cotidiene americane, care si-au impartit majoritatea premiilor. "The Washington Post", ziarul preferat de publicul cu optiuni politice de dreapta (sau, in terminologie americana, "conservatoare"), a primit distinctiile pentru jurnalism de investigatie, pentru analiza (studiu de caz) si reportaj. La prima categorie, Susan Schmidt, James V. Grimaldi si Jeffrey Smith au fost rasplatiti pentru dezvaluirile facute in legatura cu afacerile de coruptie in care s-a dovedit a fi implicat lobbyistul Jack Abramoff si personaje din Congresul american. Cea mai buna serie de reportaje a fost considerata cea dedicata de Dana Priest inchisorilor secrete si altor scandaluri legate de campania antiterorista dusa de administratia de la Washington.

Nicolas Kristof, editorialist pe teren

Rivalii de stinga de la "The New York Times" (numiti "liberali" de americani) au primit, la rindul lor, trei premii, intre care cel pentru relatari internationale, acordat articolelor despre coruptia din sistemul judiciar chinez, si cel pentru comentariu, care a rasplatit neobosita campanie dusa de celebrul editorialist Nicolas Kristof pentru sensibilizarea opiniei publice internationale in legatura cu genocidul din provincia sudaneza Darfur.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.